Lidé vnímají vosy jako otravný a nebezpečný hmyz. Je to chyba, varují vědci

20. září 2018

Zatímco včely většina z nás vnímá s respektem, vosy nás obtěžují. I ony mají přitom pozitivní vliv na přírodu a na to by se nemělo zapomínat.

Tím, jak vnímáme jednotlivé druhy hmyzu, se zabývali britští a italští vědci. Zjistili, že na vosy a včely nahlížíme naprosto odlišně. Vosy prý pokládáme za otravné a nebezpečné, se včelami máme přitom spojený hlavně med a květiny.

Včela je medonosná, chované zvíře, takže je všichni dobře znají. Zatímco vosa je pro všechny obtěžující a na její pozitivní vliv se zapomíná.
Jakub Straka

O vosách se toho ví celkově méně – nevychází tolik publikací a méně se jim věnujeme i z hlediska ochrany přírody. Lidé si často neuvědomují, že vosy jsou také opylovači a kromě toho, jen velmi málo druhů má vůbec nějaké žihadlo.

„Loví jiný hmyz, mohou omezovat rozvoj některých škůdců. Ať už vosy, nebo třeba sršni jsou dravci a jejich spotřeba jiného hmyzu není malá. Z biologického hlediska mezi vosou a včelou není zase takový rozdíl. Obě jsou důležité,“ vysvětluje Jakub Straka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související

  • Přehlížené vosy loví nebezpečné pavouky

    Blanokřídlý hmyz, kterého si víc než 200 let nikdo pořádně nevšímal, se dočkal zasloužené slávy. Náhodný objev ukázal, že loví lidem nebezpečné pavouky.

  • Král vos z Indonésie

    Expedice na ostrov Sulawesi přinesla objev velmi neobvyklého blanokřídlého hmyzu. Nový druh byl zároveň objeven i v muzejních sbírkách.

  • Vosy využívaly zkažená dinosauří vejce

    Hnijící vejce dinosaurů nezůstávala ležet ladem. Vytvořil se kolem nich komplexní potravní řetězec, na jehož vrcholku stály dravé vosy.