Král vos z Indonésie

26. březen 2012
Monitor

Expedice na ostrov Sulawesi přinesla objev velmi neobvyklého blanokřídlého hmyzu. Nový druh byl zároveň objeven i v muzejních sbírkách.

Vosičky Megalara garuda (vosička hovorově, ale taxonomicky Apoidea) z indonéského ostrova Sulawesi jsou smolně černé a samci měří až 3 centimetry. Navíc mají velmi dlouhá kusadla, která snad slouží k uchopení samičky během páření. Velikost a vzhled těchto vosiček jsou natolik mimořádné, že druh získal přezdívku „Král vos“ (King of Wasps). Ani latinský název nezůstává pozadu – druhové jméno garuda totiž odkazuje k obrovskému ptáku Garudovi, který vystupuje v hinduistické mytologii. Na tomto pojmenování se shodli oba objevitelé nového druhu: Lynn Kimseyová z Kalifornské univerzity v Davisu, která vosičku objevila během expedice na Sulawesi, a Michael Ohl z Muzea přírodní historie v Berlíně, který druh prakticky současně objevil v muzejních sbírkách. Skrýval se mezi neidentifikovanými exempláři, které byly na Sulawesi nasbírány ve 30. letech minulého století.

Megalara garuda patří do čeledi kutilkovití (Crabronidae), která je známá trochu hrůzostrašnou péčí o potomstvo. Samička kutilky svým bodnutím paralyzuje jiné druhy hmyzu a zavléká je do podzemního doupěte, kam naklade vajíčka. Ochromená kořist slouží jako živá konzerva, která zajistí potravu vylíhlým larvám kutilek. Některé druhy parazitují na prakticky jakémkoli hmyzu, jiné si oběť pečlivě vybírají. Jak vybíravá je nově popsaná gigantická kutilka Megalara garuda, zatím není známo.

Zdroj: ZooKeys

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.