Přehlížené vosy loví nebezpečné pavouky

13. září 2012
Monitor

Blanokřídlý hmyz, kterého si víc než 200 let nikdo pořádně nevšímal, se dočkal zasloužené slávy. Náhodný objev ukázal, že loví lidem nebezpečné pavouky.

Vosa Agenioideus nigricornis z čeledi hrabalkovití (Pompilidae) je rozšířená po celé Austrálii. Druh popsal v roce 1775 dánský entomolog Johan Christian Fabricius podle exemplářů, které byly uloveny během první plavby kapitána Jamese Cooka v roce 1768. V moderní době se vosa stala součástí mnoha sbírek hmyzu, ale o jejím životě nebylo známo téměř nic. Zlom přišel ve chvíli, kdy devítiletý Florian Irwin ze Západní Austrálie na dvorku zpozoroval vosu, která do svého hnízda táhla paralyzovaného pavouka. Jeho otec, který je profesorem na Murdochově univerzitě, vosu i její kořist vyfotografoval a kontaktoval odborníky na entomologii.

Náhodné pozorování školáka tak vyústilo v objev, že necelý centimetr dlouhá vosa parazituje na stejně velkých snovačkách Hasseltových (Latrodectus hasselti). Tito jedovatí pavouci jsou příbuzní severoamerických černých vdov a patří k nejnebezpečnějším druhům Austrálie. Vosa snovačku paralyzuje bodnutím žihadla a odvleče ji do hnízda, kde naklade vajíčka. Ochromený, ale stále ještě živý pavouk pak poslouží jako potrava vylíhlým vosím larvám.

Zdroj: University of Adelaide

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.