Kryptoměny? Zatím mi jako nejlepší kompromis přijde euro, tvrdí ekonom Tomáš Sedláček

5. březen 2019

Digitalizace mění celou společnost, včetně toho, jak vnímáme a používáme peníze. Co vše nám mohou přinést tzv. kryptoměny? A jak dlouho ještě budeme platit papírovými penězi? 

„Virtuální peníze mají zatím charakter pyramidové hry neboli letadla,“ uvedl v pořadu Leonardo Plus ekonom Tomáš Sedláček.

Ten by o digitálních měnách hovořil spíš v horizontu 100 až 200 let. „Tehdy to bude mít smysl a pak uvidíme, které z těch letadel vzlétne a bude funkční.“

Virtuálních měn neboli kryptoměn je v současnosti velmi mnoho... Budou hodnotné, teprve když je uzná někdo jiný. Je trochu vtipné, jak se jich chytli anarchisté v naději, že se konečně zbaví státu a velkých korporací, což je sympatické, stejně jako úsměvné.
Tomáš Sedláček

„Je to hra s důvěrou. V budoucnu to bude mít smysl tehdy, až se tato planeta naučí koordinovat se nadstátně. Ale zatím mi přijde jako nejlepší kompromis mezi zlatým standardem, digitální měnou a politickou měnou euro.“

K etickému myšlení je třeba dobohatnout, soudí ekonom Tomáš Sedláček

03729194.jpeg

Jsme bohatší a zdravější, přesto máme pocit, že nás drtí krize. Nejen o tom, proč nejsme spokojeni s tím, jak si dnes žijeme, hovořil host Leonarda Plus ekonom Tomáš Sedláček.

Podle Sedláčka má euro výhody všech výše jmenovaných a nemá nevýhody spojené se zlatým standardem, s digitální nebo i státem denominovanou měnou.

Dokážou ale virtuální měny pomoci zachovat anonymitu, kterou v současnosti poskytuje hotovost? „V žádném případě si nemyslím, že by papírovým nebo státním měnám odzvonilo, protože v současnosti je krytpoměna nešikovná. Kolikrát jste s ní zatím platili za rohlík?“

Je to jako vesnice na potoce. Potok na jaře přetéká, na podzim zase není dost vody, takže rozumná vesnice si postaví hráz, kterou reguluje průtok. Když ale neumíte hráz obsluhovat, tak vám praskne a konec vesnice bude horší, než kdyby žádnou hráz neměla.
Tomáš Sedláček

„Nestalo se zatím, že by kryptoměny byly schopné nahradit měny státní. Problém není v papírovosti, ale v tom, že kryptoměna není politicky ovlivnitelná, což je občas dobře a občas špatně.“

Příkladem může být kvantitativní uvolňování. „To by s kryptoměnou prostě nešlo. A to je do jisté míry výhoda, že centrální bankéř může zasáhnout. A jak FED, tak Evropská centrální banka a všechny centrální banky do měny zasahovaly a uměle jí vlastně tiskly,“ připomněl ekonom.

Ekonomika chodila deset let o berlích. Jestli kost srostla, brzy zjistíme, říká Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Česká národní banka v srpnu dále zvýšila úrokové sazby, aby snížila pokračující inflační tlaky. Jsou už pro naše hospodářství nebezpečné? Potřebujeme naše hospodářství vůbec brzdit? Nejen o tom hovořil v pořadu Leonardo Plus ekonom Tomáš Sedláček.

Digitální infrastruktura má i svá rizika

„Jsme na ostří jakéhosi pomyslného meče. Digitalizace může dopadnout skvěle, tak jak zatím dopadá, protože změn, které přinesla, byla spousta a byly pozitivní.“

Symbolem těchto změn může být mobilní telefon. „Nikdo nikoho nenutil ho používat a dnes ho každý má.“

„Velký bratr je zde dobré připodobnění, George Orwell to ve svém románu 1984 hezky trefil. Ale Velký bratr, kterého živíme dnes, je mocnější a do jisté míry strašidelnější než ten v Orwellově románu.“

Máme trochu štěstí, že Jobs, Zuckerberg, Bezos a pánové z Google jsou tak hodní kluci. Máme pořád pocit, že nějaký Hitler nám hrozí v politice, ale on také může přijít z byznysu. Vezměte si, že by pan Google byl budoucí Hitler. To by měl všechno jednodušší, než kdyby své zájmy prosazoval politicky.
Tomáš Sedláček

Ekonom upozornil, že do chytrých technologií dnes dobrovolně vkládáme osobní informace, které se dříve neříkaly ani u zpovědi.

„To oko boží, kterého jsme se jako lidstvo báli, to, které neustále vidí všechno..., tak to jsme si stvořili v digitální podobě jako oko, které nosíme v kapse a které sleduje doslova a do písmene každý náš pohyb – nejen fyzický, ale i pohyb mysli,“ shrnul Tomáš Sedláček.

Jak se česká ekonomika připravila v minulých tučných letech na recesi? Jak Češi bohatli a jak se změnili? Jaká je vůbec historie peněz? Poslechněte si celé Leonardo Plus!

autoři: Václav Pešička , oci
Spustit audio

Související