Konvalinka: Očkovaní s covidem v nemocnicích mají i jiné choroby. Většina pacientů je ale neočkovaná

23. září 2021

U neočkovaných je podle amerických dat Centra pro kontrolu a prevenci nemocí 4,5krát vyšší riziko, že covidem-19 onemocní než u vakcinovaných a 11krát vyšší riziko, že na nákazu zemřou. „Vypadá to nebezpečně,“ říká biochemik a prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka. „Ještě bych dodal, že to jsou americká čísla na obrovských souborech. Podobná čísla máme z Británie, Německa a koneckonců i z Česka.“

Jan Konvalinka, který je zároveň i vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, je pak naopak velmi potěšený daty, která zveřejnila Česká televize, a to kolik je z hospitalizovaných lidí očkovaných a kolik ne.

Čtěte také

„Česká televize udělala záslužnou službu, kterou kupodivu předtím neudělalo ministerstvo zdravotnictví, že se zeptala, kdo v těch nemocnicích vlastně leží. A i tam platí, že tam leží 83 procent neočkovaných. A ti očkovaní v nemocnicích mají velmi vážné jiné choroby. Takže tam jsou spíš kvůli dalším chorobám než kvůli covidu.“

Biochemik a výzkumník Akademie věd Jan Konvalinka odpovídá i na vaše otázky. Pošlete nám své dotazy související s novým typem koronaviru na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz.

Všechny rozhovory s Janem Konvalinkou najdete zde.

Biochemik tak stále připomíná, že Česko má stále přes 400 tisíc nenaočkovaných seniorů, tedy rizikových skupin. „To číslo je varující. Je to naše společné selhání,“ přiznává.

„Víme, že vakcíny zachraňují životy, a pojďme agitovat, protože agitujeme málo. Poslední věc, kterou bych k tomu dodal, je, že nevíme, jak velký problém to je. A to je také trochu ostuda. Protože nevíme, kolik z těch neočkovaných prošlo chorobou a jsou tedy přirozené chráněni. Nevíme to proto, že teprve teď se rozjíždí národní testování na reprezentativním souboru lidí, které nám to proboha už konečně řekne,“ uzavírá.

Zdravotníkům vyhrožují bandy lidí

U neočkovaných v nemocnicích nevíme ani to, proč se nevakcinovali. Jestli jen nemohou ze zdravotních důvodů, nebo jsou to takzvaní antivaxeři. „To je také strašně důležité, abychom věděli, jak je přesvědčovat, jaké argumenty zvolit,“ uvažuje.

Čtěte také

U těch, kteří by se ale naočkovat nechali, jen se jim to z jakýchkoli důvodů zatím nezdařilo, pak biochemik Konvalinka narazil hned na dvě překážky.

„Pořád máme nedokonalé zabezpečení – a dokonce i finanční zabezpečení – mobilních očkovacích center. Vím, že kolegové z brněnských Podaných rukou, kteří po celou dobu pandemie dělají obrovskou práci, teď organizují mobilní očkovací služby. Jezdí na odlehlá místa na Moravě, aby lidi očkovali – a narážejí na dva problémy. První je, že jim to už finančně přestává dávat smysl. Protože kompenzace zdravotních pojišťoven je nedokonalá pro tuto náročnou formu. Protože nejste v O2 Aréně a nemáte ty tisíce lidí denně,“ vysvětluje.

Politická síla, která jde do voleb, je legální v této zemi, šíří nenávist vůči lékařům a dobrovolníkům, kteří se pokoušejí očkovat ohrožené.
Jan Konvalinka

A pokračuje: „Druhý problém, a to je ještě tragičtější, oni narážejí na – a nemohu to říct jinak – bandy lidí, kteří jsou falešně informovaní divnou politickou propagandou. Vyhrožují jim a křičí na ně a nosí transparenty s tím, že zabíjejí očkováním. To je politická síla, která jde do voleb, která je legální v této zemi, která opravdu šíří nenávist vůči lékařům a dobrovolníkům, kteří se pokoušejí očkovat ty ohrožené.“

Konvalinka připouští, že k podobným protestům dochází i jinde: „Nevím ale, že by to jinde na světě byly parlamentní strany. U nás je jich podle mě trochu víc než jinde, a to je strašně smutné.“

Platí očkovaní péči i odmítačům?

Biochemik se pak ještě vrací k názoru, který vyslovil před pár měsíci, a to, že by lidé, kteří nejsou očkovaní a je u nich riziko, že by mohli dopadnout kvůli covidu špatně, tak by měli třeba platit větší zdravotní pojištění.

Čtěte také

„To jsem to schytal. Strhla se obrovská vlna nenávisti, výhrůžek a velmi ošklivých anonymních útoků. Na druhé straně opravdu rozhořčení, jako co si to dovoluji a že ti lidé sportují, starají se o svoje zdraví, nechtějí se z různých důvodů nechat očkovat. A co teprve řekneme kuřákům a obézním a tak dále,“ popisuje.

„Uvědomil jsem si, že v této hrozně vypjaté situaci to asi není šťastný nápad. Spíš bychom měli motivovat pozitivně. Na druhou stranu – my se podle mě v této zemi nevyhneme dlouhodobě diskuzi o tom, jakým způsobem se budou lidé, kteří opravdu dlouhodobě a prokazatelně nepečují o své zdraví, podílet na úhradách zdravotní péče, která letí nahoru a v podstatě přestává být zaplatitelná,“ uzavírá Jan Konvalinka.

Celý rozhovor najdete v audiozáznamu, ptala se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.