Konvalinka: Hnutí odpíračů vakcín je nebezpečné, navíc když se blíží čtvrtá vlna

15. červenec 2021

Počet nových případů koronaviru v Evropě i v Česku opět roste a odborníci varují před čtvrtou vlnou. Biochemik Jan Konvalinka uklidňuje, že nárůsty v mezitýdenním srovnání nejsou tak dramatické a máme i nízký počet hospitalizovaných: „V ideálním světě bychom měli stoprocentní proočkovanost a žádné nové případy. Ale já bych byl docela spokojen se světem, kde jsou lidé občas nakažení, ale nejsou v nemocnicích a neumírají,“ podotýká v pořadu Osobnost Plus.

Zároveň však připouští, že čtvrtá vlna se skutečně blíží, a to kvůli mutaci delta, která je mnohem infekčnější než původní koronavirus i takzvaná britská mutace. „Zdá se, že i častěji vede k hospitalizaci, byť může být i horší pokud jde o chorobu, kterou způsobuje,“ uvádí.

Čtěte také

Delta mutace už tvoří většinu vzorků z Prahy a velkých měst, Konvalinka ale přesto zůstává optimistou, protože situaci prý konečně máme ve svých rukou.

„Je kriticky důležité, abychom naočkovali zejména ohroženou část populace, a potom z toho bude respirační choroba, která už nebude plnit nemocnice a nutit nás do lockdownu. To je podstatné.“

Vedle očkování i nadále doporučuje nošení roušek, zejména v prostředcích městské hromadné dopravy a v uzavřených prostorách. Hlavně tam, kde se potkávají lidé, kteří se jinak nesetkají. „Na pracovišti je to paradoxně méně důležité než v nákupním centru či samoobsluze,“ vysvětluje.

Pokud se šiřitelé nesmyslů o škodlivosti a nebezpečnosti očkování prosadí u velké části našich spoluobčanů, začnou na podzim umírat lidé.
Jan Konvalinka

Pokud se tohle všechno podaří, nemusíme podzimní vlnu ani zaznamenat, protože nemocnice nebudou plné. „Pokud se šiřitelé nesmyslů o škodlivosti a nebezpečnosti očkování prosadí u velké části našich spoluobčanů, začnou na podzim umírat lidé, a to úplně zbytečně, protože na rozdíl od loňského roku máme nástroj, jak je ochránit,“ zdůrazňuje.

Restrikce pro neočkované?

Některé státy už začaly opět zpřísňovat protiepidemická opatření, což vzhledem k míře proočkovanosti například ve Francii považuje Konvalinka za logické. V zemi se během dvou týdnů ztrojnásobil počet nových případů nákazy koronavirem a prezident Emmanuel Macron oznámil povinné očkování pro zdravotníky.

Čtěte také

„Máme zde desítky procent ohrožených obyvatel, kteří odmítají očkování z iracionálních důvodů. Což by mohla být jejich věc, ale není, protože je to infekční choroba a mohou ji šířit na nevinné lidí, kteří se ani třeba očkovat nemohou, a stát pak musí reagovat. Já už si ten lockdown opravdu nepřeji,“ deklaruje Konvalinka.

Kromě povinného očkování chtějí ve Francii zavést i omezení pro neočkované. „Dokonce se mluvilo o tom, že nebudou smět jezdit určitým typem vlaků a celá řada dalších restrikcí, což je ještě více sporné než povinné očkování, kterých už teď máme spoustu,“ doplňuje.

Vakcíny fungují a jejich vedlejší účinky jsou naprosto minimální.
Jan Konvalinka

„Máme zde hnutí odpíračů očkování a vědy, které je potenciálně nebezpečné, a myslím, že s tím musíme pracovat. Nejedná se jen o covid, ale o hlubokou nedůvěru,“ upozorňuje expert.

Během pandemie se totiž ukázalo, že míra důvěry v politický systém, elity i jeden ve druhého velmi dobře koreluje s tím, jak se země vyrovnaly s nákazou – severské a západní země obecně mnohem lépe než jih a východ Evropy.

Vakcíny fungují

„Jsou věci, které jsou vyvrácené a je velmi nezodpovědné je šířit. Vakcíny fungují. Dostaly je 3,5 miliardy lidí a fungují tak dobře, jak jsme si před rokem ani netroufali doufat. Mají naprosto výjimečně velmi malé vedlejší účinky, frekvence je 1:100 000 nebo 1:1 000 000,“ vysvětluje.

Právě to je podle Konvalinky jedním z pádných argumentů pro ty, kteří nad očkováním stále váhají. Poukazuje na to, že ve Spojených státech za květen zemřelo na covid 18 tisíc lidí, z toho 99,2 procent z nich nebyli očkovaní.

„Teď už prostě není pochyb a nelze to popřít, že vakcíny fungují a jejich vedlejší účinky jsou naprosto minimální,“ uzavírá expert.

Celou Osobnost Barbory Tachecí si můžete poslechnout ze záznamu.

Spustit audio

Související