Klimatické změny proměňují sport. Lyžařská sezóna je stále kratší

3. listopad 2019

Klimatické změny možná připadají mnoha lidem abstraktní, ale je to jinak, když žijete v zemích jako Katar, kde se používá klimatizace i při venkovních sportech, nebo v americkém Miami, kde jsou stále častější záplavy.

Mnoho sportovců a sportovních fanoušků tak začíná ekologické problémy konečně chápat, píše americký server Quartz.

Čtěte také

Například ve Spojených státech klimatické změny znepokojují lyžaře a podnikatele, které tento sport živí. V posledních letech se lyžařská sezóna kvůli globálnímu oteplování zkracuje, upozorňuje americký Národní úřad pro oceán a atmosféru. Lyžaři, snowboardisté a další zimní sportovci doplácejí na zhoršující se podmínky i menší počet příležitostí a klimatické změny snižují výdělky podnikatelů.

Studie změn v množství sněhu v západních amerických státech, publikovaná v časopise Geophysical Research Letters, varuje, že sněhová sezóna se od osmdesátých let zkrátila o zhruba 34 dní. To je významná změna, která má dopad na každoroční přínos zimních sportů ekonomice ve výši dvaceti miliard dolarů ročně. Většina těchto financí pochází ze zimních středisek, která podporují místní hospodářství.

Josh Lautenberg, který vlastní nemovitosti ve Vailu v Coloradu, připouští, že návštěvníci teď neradi platí zálohy při rezervaci hotelů a apartmánů u lyžařských sjezdovek, protože nevědí, zda budou kvůli počasí vůbec v provozu. Podle něj mají místní podnikatelé obavy, že kvůli klimatickým změnám za nějaké dva až tři roky zbankrotují.

Vražedné vedro

Zima však není jediné roční období, které se proměňuje. Olympijský maraton v roce 2020, který se měl původně konat v Tokiu, byl přemístěn do Sappora, protože extrémní vlny veder v posledních letech zabily stovky lidí, jak napsal minulý týden komentátor agentury Bloomberg Adam Minter.

Čtěte také

Podle něj začíná sportovcům i sportovním fanouškům docházet, že klimatické změny představují problém. Organizátoři sportovních soutěží by však o nich měli otevřeně hovořit, a ne se o nich jen mlhavě zmiňovat. Přípravný výbor her v Tokiu například o pravém důvodu změny místa maratonu veřejnost neinformoval.

Na zářijovém mistrovství světa v atletice v katarském Dauhá zase organizátoři uspořádali ženský maraton o půlnoci, aby tak ochránili běžkyně před nejhorším vedrem. Neřekli však na rovinu, proč se podmínky zhoršují.

Sport miluje obrovské množství lidí a spojení zhoršující se situace s klimatickými změnami by mohlo z fanoušků, kteří se nezajímají o vědu, udělat vášnivé bojovníky za ochranu životního prostředí, dodává závěrem americký server Quartz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.