Kdyby se uzavíralo příměří, muselo by se v zákulisí domluvit s Ruskem, že toho nezneužije, myslí si imunolog Hořejší z výzvy Mír a spravedlnost

15. únor 2023

Signatáři výzvy Mír a spravedlnost po české vládě například chtějí: „Aby podnikla veškeré kroky vedoucí k dosažení urychleného příměří mezi Ruskem a Ukrajinou“. Součástí urychleného příměří má být podle výzvy přerušení dodávek zbraní Ukrajině a hned poté má česká vláda podniknout kroky k jednání o spravedlivém míru. Členem petičního výboru je molekulární imunolog Václav Hořejší, host Osobnosti Plus.

Co by měla česká vláda udělat?

Ze strany naší vlády – ale to je samozřejmě pustá teorie, protože se to určitě nestane – bych si představoval, a myslím, že i ti ostatní z 12 tisíc lidí, kteří to zatím podepsali, že naše vláda bude prosazovat na evropské úrovni a na úrovni NATO to, aby došlo co nejdřív k uzavření příměří.

Čtěte také

Nástroje by k tomu určitě byly, nějakého přesvědčování Ukrajiny, aby i ona s tím souhlasila. No a kdyby k tomu skutečně došlo, tak potom to, co by následovalo, by byla už práce profesionálních diplomatů. A je potřeba si uvědomit, že spousta, dokonce většina nějakých konfliktů a válek nějakým takovým způsobem skončila v nějaké fázi.

My si myslíme, že zkrátka jsou vlastně dvě taková hlediska a je potřeba se rozhodnout, co je větší zlo, co je menší zlo. Někteří si myslí, že větší zlo je to, že se s brutálním agresorem – a já s tím naprosto souhlasím, že Rusko je brutální agresor a že je to něco, co se nedá ospravedlnit –, nelze jednat.

A že ho musíme naprosto rozdrtit a drtivě porazit. A pak teprve, když se podaří vyhnat agresora z míst, co zatím ho okupoval, tak je možno jednat o nějaké jeho kapitulaci. A druhý názor je, že by bylo ideální, kdyby to tak bylo, ale otázka je, za jakou cenu. A ta cena je obrovské množství ukrajinských a jiných životů.

Zajímalo by mne, a soudě podle toho, co chcete ve výzvě, v jaký moment se mají přerušit dodávky zbraní? Ihned s příměřím?

Já si myslím, že ano, protože to, že se zastaví dodávky zbraní, bude docela určitě i silný moment, který by pomohl k tomu, aby se dál nebojovalo.

Čtěte také

A samozřejmě to, že by se něco takového stalo, by se muselo stát nejdřív i se souhlasem ukrajinské strany. Protože by ji musel i Západ a ti, kteří podporují Ukrajinu, přesvědčit, že to je v jejich zájmu.

Kdyby se Ukrajina pak ocitla bez pomoci západních zemí, tak by se podle většiny vojenských expertů ale Rusové dozbrojili. Takže bychom tady měli dvě země v příměří a jedna by se dozbrojovala, druhá odzbrojovala?

To nevím, jak by se toto řešilo. Ale bavíme se jen teoreticky, jinak naše vláda k ničemu takovému nesměřuje. A i kdyby k tomu směřovala, to znamená, zaujala by stanovisko asi podobné jako spousta velmi důležitých představitelů velmi důležitých zemí, kteří také volají po co nejdřívějším uzavření příměří.

Pokud by se jednalo o nějakém uzavření příměří, tak samozřejmě by nějakým zákulisním jednáním se toto muselo domluvit i s Ruskem, že toho nějakým způsobem nezneužije. To, že by se samo vyzbrojovalo, to je asi pravda…

Vy ve výzvě ale říkáte, že má dojít k přerušení dodávek výzbroje a zbraní Ukrajině, a proto se ptám, kdybychom takto zahazardovali s budoucností Ukrajiny, přestali jí pomáhat s výzbrojí, ale nechali Rusko, aby jednalo asi jinak, tak co by se asi tak stalo?

Čtěte také

Já jsem před chvílí, než jste mě přerušila, začal větu, že bych předpokládal, že pokud by se něco takového dojednalo, nějaké příměří, tak by to rozhodně muselo být tak, že by se konala i nějaká zákulisní jednání s Ruskem, které by s tím příměřím souhlasilo za stávajících podmínek.

To dozbrojování by samozřejmě asi Rusko dělalo a právě tak Západ by si doplňoval taky své zásoby, které by potom případně, kdyby to nevyšlo, Ukrajině poskytl.

A když chcete stručnou odpověď, tak já nevím. Ale snažil jsem se vysvětlit, jak by to bylo. Jestli si myslíte, že to je nepřijatelné, tak si to myslete.

Celý rozhovor Barbory Tachecí s molekulárním imunologem Václavem Hořejším najdete v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související