Kampaň je vyhrocená natolik, že by Poláci nějaké třetí kolo už nepřežili, píše Rzeczpospolita

7. červenec 2020

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb v Polsku je už tak vyhrocená, že by země zřejmě třetí kolo voleb vůbec nepřežila. Několik dní starý postřeh z politické satiry cituje deník Rzeczpospolita.

Oba kandidáti, tedy prezident Andrzej Duda i primátor Varšavy Rafal Trzaskowski, se snaží mobilizovat voliče na všech frontách. Duda se soustředí na slib, že svým zvolením zajistí kontinuitu vládnutí strany Právo a spravedlnost.

Čtěte také

Vyzývá Poláky, aby šli na jistotu a podpořili vládu. Pomáhá mu v tom celý kabinet Mateusze Morawieckého. Polský premiér třeba používá slovo „trzaskogedon“ pro scénář, že volby vyhraje kandidát opozice Trzaskowski.

Jak ale na stránkách Rzeczpospolity připomíná právník Jacek Trela, právě kohabitace, tedy systém rozdělené vlády, prezidenta a premiéra z různých politických táborů může být tou nejlepší pojistkou demokracie.

Takový stav je přirozený už proto, že Poláci nevolí parlament a prezidenta současně. Prezident Duda před pěti lety začínal ve funkci jako protiváha vlády Občanské platformy. V kampani tehdy tvrdil, že prezident nemá být jen pasivním vládním úředníkem. Teď si ovšem Duda zřejmě myslí pravý opak.

Porušování lidských práv v Británii

Spojené království uvalilo sankce na desítky lidí kvůli porušování lidských práv. Obsáhle se tomu věnuje třeba deník The Guardian. Zasažení jedinci mají zmražené účty v britských bankách a nesmí vstoupit na území Spojeného království.

Podle The Guardianu je to vůbec poprvé, co vláda v Londýně jmenovitě uvádí sankční seznam. Mezi potrestanými je třeba 25 Rusů, kteří se údajně podíleli na vraždě právníka Sergeje Magnitského. Dále pak občané Saúdské Arábie údajně spojení s vraždou novináře Džamála Chášukdžího nebo dva generálové z Myanmaru kvůli zabíjení muslimských Rohingů.

Čtěte také

Deník The Telegraph k tomu v komentáři píše, že ministr Raab díky sankcím sklidil neobvyklý potlesk ve stoje i z opozičních lavic. A to by se mu v dřívějších dobách, kdy sloužil jako ministr pro brexit, rozhodně nestalo. Řada poslanců má ale další otázky, třeba k současnému britskému vztahu k Číně nebo zprávě o zasahování Ruska do kampaně před referendem o odchodu z Unie. Dokument už prý několik týdnů čeká na vládní projednání. Doufejme, že britská vláda s jasným vyjádřením neotálí jen kvůli tomu, že se bojí cizích sankčních seznamů – dodává Telegraph.

Kollárova aféra koalici nerozboří

Koaliční karavana jede dál – říká titulek na slovenském serveru Aktuality.sk. Strany slovenské vládní koalice chtějí pokračovat ve spolupráci bez ohledu na plagiátorskou aféru Borise Kollára.

Čtěte také

Předseda parlamentu a hnutí Sme rodina v závěrečné vysokoškolské práci nepřiznal některé doslovné citace. Kollár několik týdnů čelil kritice zvlášť od koaličních partnerů ze stran Svoboda a solidarita a Za lidi. Nakonec ale zvítězil benevolentní přístup premiéra Igora Matoviče, ten Kollára vyzval, aby si ve svých věcech udělal pořádek sám.

Předseda hnutí Sme rodina vlastní řešení teprve předloží. Nespokojení koaliční partneři už ale včera ohlásili, že vláda bude pokračovat bez ohledu na Kollárovo rozhodnutí.

Jak píšou v komentáři Aktuality.sk, náklady Kollárovy minulosti rostou každým dnem. Neparlamentní strany totiž pokračují ve zveřejňování jeho podezřelých machinací z doby před vstupem do politiky. Matovič ale Kollárovy potíže z minulosti přehlíží a kritiky naopak veřejně osočuje. Podle Aktualit.sk by se teď slovenský premiér měl místo mediálních výstupů věnovat vyjednávání uvnitř koalice – prosadit Kollárovo odvolání a sblížit rozklížené partnery.

Poslechněte si celý přehled tisku.

Spustit audio

Související