Slovenská politika řeší kvalitu diplomové práce Borise Kollára, premiér mluví o vymyšlených školách, píší Aktuality.sk

25. červen 2020

Předseda vlády Igor Matovič, lídr hnutí OĽaNO, má výhrady hlavně k některým soukromým školám, píšou Aktuality.sk. Zmínil třeba Středoevropskou vysokou školu ve Skalici, kde získal magisterský titul koaliční politik Boris Kollár z hnutí Sme rodina.

„Bez hanby zrušíme polovinu vysokých škol, nějakou vymyšlenou školu v Skalici či Sládkovičově,“ prohlásil Matovič a hanbou nazval i „takové kvazi vysoké školy“.

Kollárovu diplomovou práci o potenciálu bioklimatického cestovního ruchu v oblasti Kysuc teď zpochybňují někteří koaliční poslanci. Kollár totiž několik stran slovo od slova opsal z prací svého vedoucího nebo z informačních webů pro turisty.

Čtěte také

Vedoucí Kollárovy práce Jozef Mindaš svého studenta hájí. Nezáleží prý na procentu shody mezi dokumenty. Zásadní pro Mindaše je, že se s Kollárem na způsobu práce s literaturou domluvil.

Aktuality.sk připomínají, že Mindaš v éře Vladimíra Mečiara vedl slovenské Státní lesy a stále čelí několika žalobám za špatné hospodaření. Kromě Kollára pomohl k vysokoškolskému titulu taky poslankyni stejného hnutí Petře Krištúfkové. Ta se ve své diplomové práci zabývala rodinou.

Hnutí Sme rodina má ale podle serveru Aktuality.sk ještě další propojení s podvodnými diplomkami. Před čtyřmi lety za Kollárovo hnutí do parlamentu kandidoval muž, který si vydělával psaním bakalářských a diplomových prací na zakázku. Michal Hynek tehdy dokonce působil jako okresní předseda hnutí v Piešťanech. Premiér Matovič trvá na tom, že Borise Kollára z vlády odvolávat nechce. Prohlásil, že by nerad riskoval rozpad koalice. Kollára ale vyzval, aby problémy se vzděláním začal řešit sám.

Duda jednal před volbami s Trumpem

Polský prezident Andrzej Duda se vrací z Washingtonu, kde jednal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zahraniční cestu čtyři dny před prezidentskými volbami rozebírá například deník Rzeczpospolita.

Čtěte také

Americký prezident o Dudovi prohlásil, že odvádí fantastickou práci a vyjádřil mu před volbami podporu. Domluvili se taky na spolupráci v oblasti jaderné energie a sítě 5G. Donald Trump přijal Andrzeje Dudu jako vůbec prvního zahraničního politika v době koronavirové krize.

Komentátor deníku Rzeczpospolita tvrdí, že navzdory společným fotografiím a květnatým fázím s sebou Duda zpátky do Polska žádnou zásadní dohodu neveze. Strana Právo a spravedlnost možná doufala, že prezident Polákům vyjedná snadnější podmínky pro cesty do Spojených států – to se ale nestalo. Dudova pompézní cesta do Bílého domu tak zřejmě velký obrat v kampani nepřinese – píše Rzeczpospolita.

Obhájce prezidentského mandátu by přitom potřeboval mobilizovat hlavně masu voličů z venkova. Ohrožuje ho totiž kandidát opozice a primátor Varšavy Rafal Trzaskwoski. Podle čerstvého průzkumu oba muže dělí pouze jednotky procentních bodů.

Jaký je nový šéf britské opozice?

Předseda britských labouristů Keir Starmer vede britskou opozici už bezmála tři měsíce. Britský deník The Daily Telegraph teď analyzuje, jaké zbraně proti němu konzervativci používají. Starmer je původním povoláním právník a preferuje klidnou a věcnou komunikaci.

To je ostatně patrné při sledování legendárních poslaneckých interpelací. I v tomto týdnu lídr opozice nejdřív uznal, že vláda s úřady v době koronavirové krize odvedly tvrdou práci. Až pak přišla otázka na premiéra, proč britští hygienici dvě třetiny případů nemoci vůbec nepodchytili.

Čtěte také

Boris Johnson podle Telegraphu reagoval stylem, jako by Keir Starmer sprejoval po sochách, že nenávidí zdravotní sestry. Premiér obvinil lídra labouristů z poraženectví, falešných pochmurných prognóz a neúcty k pracovníkům, kteří dohledávali kontakty nakažených. Nic takového sice Starmer neřekl, zapadá to ale do obrazu, který se o něm snaží Konzervativci vytvořit.

Poradci premiéru Johnsonovi zřejmě řekli, aby pro lídra opozice vytvořil nálepku nerozhodného politika, který nepodporuje národní snahu zastavit epidemii. Pro příště by ale mohl Boris Johnson poslouchat, na co se ho jeho sok z opozičních lavic opravdu ptá – uzavírá Telegraph.

Celý přehled tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , Ladislav Dvořák , Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související