Za ekologickou havárii u ruského Norilsku se už zatýká, píše deník Vedomosti

11. červen 2020

Pokračuje vyšetřování ekologické havárie u ruského města Norilsk, ke které došlo na konci května. Ruský ekonomický deník Vedomosti oznámil, že zatčen byl ředitel elektrárny Pavel Smirnov a dále hlavní inženýr a jeho zástupce.

Podle vyšetřovatelů se provinili tím, že uvedli do provozu nádrž, která vyžadovala generální rekonstrukci. Za ohrožení životního prostředí jim nyní hrozí až pět let vězení.

Vyšetřováním se zjistilo, že konstrukce nádrže vyžadovala generální opravu už v roce 2018, vedení elektrárny ji ale dále používalo. Zadržení budou v nejbližších dnech obviněni z poškození půdy, nedbalosti a porušení pravidel ochrany životního prostředí. Nevládní organizace Greenpeace odhaduje škodu na deset miliard rublů, což je v přepočtu skoro tři a půl miliardy korun.

Čtěte také

Ruský portál RBK dodává, že viceprezident společnosti Nornikel považuje zadržení svých zaměstnanců za zbytečně tvrdé jednání. Není prý důvod si myslet, že by mohli vyšetřování jakkoliv narušit. Vedení elektrárny s bezpečnostními složkami podle něj ochotně spolupracuje a zatčení pracovníci by byli mnohem užitečnější při likvidaci následků havárie.

Ruský nezávislý deník Novaja gazeta ve svém komentáři připomíná, že elektrárna byla postavena před 30 lety a je už katastrofálně opotřebovaná. Svědčí o tom skutečnost, že popraskala i druhá nádrž. O tom, že nádrže potřebují opravu, muselo vedení elektrárny vědět minimálně od roku 2018, kdy vznikl projekt rekonstrukce havarijního systému zásobování naftou. Společnost Nornikel ho však odmítla. Katastrofě tehdy ještě bylo možné předejít.

Prohlášení na stránkách vyšetřovacího výboru ukazuje, že si toho jsou vědomi i vyšetřovatelé. Podle listu to však zatím vypadá, že obvinění hrozí jen níže postaveným zaměstnancům. O problému přitom vědělo i nejvyšší vedení společnosti Nornikel, uzavírá nezávislý deník Novaja gazeta.

Vražda švédského premiéra?

Švédská policie po 34 letech uzavřela vyšetřování vraždy premiéra Olofa Palmeho. Sociálnědemokratický politik byl zastřelen pozdě večer 28. února 1986, když se spolu s manželkou vracel z kina. Veřejnost se dozvěděla jméno údajného vraha, závěry vyšetřování však většinu Švédů rozčarovaly. Svědčí o tom i dnešní redakční komentář předního švédského listu Dagens Nyheter.

Čtěte také

Dlouhá tisková konference, kterou vedli švédský státní zástupce Krister Petersson a vedoucí vyšetřovacího týmu Hans Melander, prý byla velkým zklamáním. Navzdory tomu, co se proslýchalo, nebyla veřejnosti představena vražedná zbraň ani vrahův motiv či alespoň usvědčující svědectví. Zazněly jen nejasné teorie, poukazující na to, že pachatelem patrně byl takzvaný Skandia man, vlastním jménem Stig Engström.

Vyšetřování vraždy provázelo množství závažných pochybení. Přesvědčivé ukončení vyšetřování by švédské policii přineslo jistou úlevu a možnost soustředit se na budoucnost, píše list. Nestalo se však. Švédové se prý musí smířit s tím, že se nikdy doopravdy nedozví, kdo ministerského předsedu zavraždil. Je pochopitelné, že vyšetřovací tým chtěl uvést jméno pachatele, aby tak zdůvodnil, že vyšetřování bude uzavřeno. Ale udělat z nějakého občana vraha předsedy vlády, ačkoliv pro to neexistují dostatečné důkazy, to není jen tak.

Lepší by už bylo, píše švédský deník, ukončit vyšetřování i bez nalezení viníka. Švédsko včera mělo příležitost zbavit se svého národního traumatu. Nakonec prý ale bude ozvěna výstřelů, které Palmeho připravily o život, znít dál. A s ní i vzpomínka na neschopnost švédské policie, uzavírá Dagens Nyheter.

Česko vs. Polsko?

Polská média včera živě reagovala na zjištění Moravskoslezského deníku, že polští vojáci přešli u Slezských Rudoltic hranici obou zemí a brání českým návštěvníkům v přístupu k oblíbené kapličce v Pelhřimovech. Vojáci se samopaly prý turistům nedovolovali ani fotografovat.

Internetová Gazeta.pl se na situaci dotázala polského ministerstva obrany a uveřejnila jeho odpověď. Řekl, že umístění strážního stanoviště bylo důsledkem neporozumění, nikoliv úmyslem. A chyba byla neprodleně napravena. Polské ministerstvo obrany zase informovalo, že není pravda, že by polští vojáci zakazovali kapličku fotografovat, žádali jen o to, aby návštěvníci nefotografovali jejich strážní stanoviště.

Celý přehled tisku najdete v audiu.

autoři: Martina Mašková , Vladimír Dvořák , lup
Spustit audio

Související