Nečekaně mění názory a nemluví s námi, stěžují si na Borise Johnsona jeho poslanci

18. červen 2020

Britští konzervativní poslanci si podle listu Daily Telegraph stěžují, že s nimi premiér Boris Johnson málo komunikuje. Na středečním zasedání parlamentní skupiny ho proto vyzvali, aby pomyslně strhl železnou oponu kolem svého sídla v Downing Street.

Johnson se podle zkušených poslanců obrací převážně na úzký okruh poradců a zvlášť na toho nejvýše postaveného, Dominica Cummingse. Ten se proslavil jako stratég kampaně pro odchod z Evropské unie a před několika týdny na sebe strhl pozornost nelegálním výletem přes půl Anglie navzdory karanténě.

Čtěte také

Premiér Johnson dá údajně víc na Cummingse než na své poslance. A to členy konzervativního klubu frustruje. Vadí jim i to, když Johnson nečekaně mění své postoje o 180 stupňů. Poslanci se těmto otočkám musejí přizpůsobovat, což je často staví do nepříjemné role v očích voličů.

Příkladů zmiňuje Daily Telegraph několik: britský předseda kabinetu v posledních týdnech změnil názor na rozšíření dotovaných obědů pro děti nebo zdravotní pojištění pro migrantské pracovníky. Podle konzervativních poslanců se také nedostatečně nevymezuje proti strhávání soch při protestech proti rasismu.

Francouzští hoteliéři bojkotují Booking.com

Čtěte také

Skupina francouzských hoteliérů spustila bojkot ubytovacího portálu Booking.com. Píše o tom deník Le Monde. Majitelům penzionů a hotelů vadí, že se nadnárodní koncern v časech koronavirové krize nechová solidárně a účtuje si stále stejně vysokou taxu za zprostředkované rezervace.

Někteří hoteliéři se proto rozhodli z portálu stáhnout nabídku lůžek pro letošní léto. Věří totiž, že se jim podaří kapacitu naplnit stálými klienty bez nutnosti platit provizi portálu.

Kabaret místo debaty

Polští prezidentští kandidáti se ve středu večer střetli v debatě veřejnoprávní televize TVP a podle deníku Rzeczpospolita jejich setkání připomínalo spíš kabaret. Na obrazovce převládali odpůrci očkování a kandidáti šířící strach z migrace. To vše v režii moderátora, jehož výběr otázek působil přinejmenším zvláštně, píše list.

O čem se debatovalo? A jak deník Rzeczpospolita hodnotí celou diskusi? Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel, si můžete poslechnout na záznamu. Provází Martina Mašková a Ladislav Dvořák.

Spustit audio

Související