Zachrání Češi cestovní ruch? Museli by mít 8 týdnů dovolené a utratit o 15 tisíc korun víc, zní od hoteliérů

15. červen 2020

Po příjezdu z většiny evropských zemí od pondělí není pro Čechy povinná karanténa ani testování na koronavirus. Cestovat by ale měli jen do zemí, které jsou podle ministerstva zdravotnictví bezpečné, tedy s nízkým rizikem nákazy. Naopak se nedoporučuje vyjet do Portugalska nebo Švédska.

Seznam bezpečných států upravuje pouze podmínky návratu do Česka, některé země ale mají pro turisty vlastní omezení. „Například ve Španělsku končí nouzový stav až 21. června. Ale Evropa se v zásadě dohodla, že k dnešnímu dni (pondělí 15. června) se maximum opatření na vnitřních hranicích zruší,“ říká na Plusu Pavel Pitel, ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí.

Čtěte také

Česko podle něj usiluje o to, aby se Evropa otevírala koordinovaně. Od 1. července se uvolní opatření ve vztahu k balkánským státům a poté i mimoevropským zemím. Půjde prý ale o komplikovaný proces, protože epidemiologická opatření se mohou v jednotlivých státech lišit.

Otevírání hranic je klíčové i pro tuzemské hotely a restaurace, návrat cestovního ruchu na předkrizovou úroveň bude ale podle prezidenta jejich asociace Václava Stárka velmi pomalý.

Zahraniční turisté podle něj mají obavy být s více lidmi na jednom místě a mnozí navíc musí šetřit, protože je postihl výpadek příjmů: „Nelze předpokládat, že by se letos cestovní ruch rozjel naplno. Očekáváme 50% propad.“

Pokud by měli čeští turisté pokrýt výpadek cestovního ruchu, museli by mít 6 až 8 týdnů dovolené a utratit v průměru o 15 tisíc korun více než dosud.
Václav Stárek

Lidé prý mají zájem zejména o menší zařízení, kde se nekoncentruje větší množství lidí. Například horské hotely mají nyní zhruba poloviční obsazenost pro letní měsíce, hotely ve velkých městech se ale pohybují jen okolo 5 %. „A podobné je to i v restauracích, které dnes jedou maximálně na třetinový provoz,“ uvádí Stárek.

Cestování se změní

Cestovatel a fotograf Matouš Vinš míní, se že koronavirus změní způsob našeho cestování. „Doufám, že vydrží takové celkové zpomalení. Že lidé budou chtít poznávat místa víc do hloubky, než aby se hnali do spousty míst a odškrtávali si je na seznamu.“

Krásný příklad je Praha nebo Český Krumlov, kde teď nikdo není. Přitom běžně jsou ta města zavalena tzv. rychlým turismem.
Matouš Vinš

„Myslím, že lidé přestanou létat do Thajska na 10denní dovolenou, protože si uvědomí, že těch 10 dní efektivněji stráví v okolí České republiky. I z hlediska peněz,“ dodává pro Plus.

Sílit bude podle Vinše i trend cestování na vlastní pěst bez cestovních kanceláří. „Všichni jsme se naučili fungovat on-line, i lidé ze starší generace. Cestovní kancelář brali jako jistotu, ale teď se ukázalo, že to vůbec jistota být nemusí. Naopak,“ podotýká autor knihy Travel Bible.

Proč jsou problémy na polských hranicích? A jaká je v pondělí situace jinde na českých hranicích? Co všechno se pro cestovatele a turisty mění? Poslechněte si celý speciál Plusu s Janem Bumbou.

Spustit audio

Související