Jiří Leschtina: Pokus o vraždu Navalného by měl vyburcovat i Česko

20. prosinec 2020

Výsledky pátrání serveru Bellingcat a reportážního týmu americké televize CNN po pachatelích téměř smrtelné otravy ruského opozičního předáka Alexeje Navalného jsou burcující.

Zkoumáním monstrózního objemu digitálních dat získali investigativci přesvědčivé důkazy, že ruská Federální bezpečnostní služba se skutečně pokusila zavraždit Navalného zakázanou chemickou zbraní – jedem zvaným novičok.

Čtěte také

Kreml tak jako v případě vraždy Anny Politkovské, Borise Němcova, otravy Alexandra Litviněnka nebo pokusu o otravu Sergeje Skripala a jeho dcery vysílá stále stejné, temné poselství: Nejvyšší vedení státu, bez jehož příkazu by se FSB k vraždě Navalného zcela jistě neodhodlala, se při likvidaci svých odpůrců nezastaví před ničím.

Před zlověstnou realitou by neměla zavírat oči ani Česká republika – její prezident je totiž zvlášť blízkým spojencem autokrata Putina. Tím spíš by měla vůči Rusku přitvrdit vláda země, která coby někdejší država komunistického sovětského impéria dál zůstává v ohnisku Putinova velmocenského zájmu.

Rusko je nepřítelem Západu

Čtěte také

Teď je ten správný čas, aby Babišova vláda vyloučila z tendru na Dukovany ruské i čínské firmy. A to i v případě, že by se hlásily do soutěže v rámci konsorcia se západními společnostmi. Vždyť pokud by se státem ovládaný Rosatom rozhodl na pokyn Kremlu vydírat českou vládu zdržováním a prodražováním výstavby, může to udělat bez skrupulí i vůči svému partneru v konsorciu.

Česká vláda by také měla rozjet ofenzívu v úsilí snížit počet pracovníků nabobtnalé ruské ambasády. A konečně tak vzít vážně zprávy Bezpečnostní informační služby, podle kterých zde pod diplomatickým krytím operují agenti všech ruských tajných služeb, od vojenské rozvědky přes civilní rozvědku až po Federální bezpečnostní službu.

Nevábným poodhalením nitra ruské ambasády byl i případ, kdy mediálním prostorem poletovaly zprávy, že do Prahy dorazil ruský agent s nebezpečným jedem ricinem. Až nakonec premiér Babiš oznámil, že kauza vznikla kvůli sporu dvou pracovníků Ruské federace, kdy jeden o druhém anonymně napsal BIS, že do Česka přivezl ricin.

Čtěte také

Po takovém skandálu má ještě větší opodstatnění tlak na zeštíhlení ruského diplomatického sboru. Jistě, Kreml se postaví na zadní. I tak by to ale byl zřetelný vzkaz Rusku, že přes tuzemské přisluhovače Putina, a to i prezidentu Zemanovi navzdory, vedení státu zvyšuje ostražitost.

K mocenskému nátlaku Ruské federace patří i houževnatá a sofistikovaná kybernetická válka. Jak uvedl pro iRozhlas analytik František Vrábel, více než 90 procent dezinformačních webů v Česku jedná ve prospěch Ruska.

A nebylo by vůbec od věci, kdyby stejně jako ministerstvo zdravotnictví, které vytáhlo do boje s dezinformacemi o covidu, potíralo usilovněji a systematičtěji ruskou propagandu i ministerstvo zahraničí. 

Jiří Leschtina

Poslední odhalení kolem zákeřného útoku na Navalného jen znovu připomnělo, že Rusko je nepřítelem Západu a všech zemí vyznávajících demokracii a svobodu. To by mělo být i stěžejním mementem pro každého příčetného politika v Česku, bez ohledu na to, jestli patří do vládního tábora, nebo působí v opozici.

Autor je publicista

Spustit audio