Jiří Leschtina: Když Rusy naverbovaný prezident varuje před islámem

7. prosinec 2018

V minulých dnech zveřejnila svou výroční zprávu Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Mimo jiné v ní uvádí, že policie zaznamenala „nebezpečí v podobě nekontrolovatelného vstupu osob praktikujících islám na území České republiky.“ Reakce Hradu byla okamžitá. Miloš Zeman po svém mluvčím vzkázal, že na tohle nebezpečí upozorňuje řadu let.

Zeman a Babiš nemohou za většinovou společnost. Kdyby nebyli, vytvořila by jiné, říká výtvarník Jaroslav Róna

Jaroslav Róna sochař a malíř, keramik, umělecký sklář, grafik, scénograf, literát a amatérský herec

Malíř a sochař Jaroslav Róna, který dva roky před převratem spoluzakládal uměleckou skupinu Tvrdohlaví, zase začal číst noviny. „Společnost se potápí jako loď. Nad hladinu stále ještě ční její nejvyšší části. Avšak dno pod ní se stále propadá, takže nelze dosednout,“ říká.

Což o to, ve svém vrcholném období vybičovávání strachu z migrantů a islámu říkal Miloš Zeman leccos. Věštil, že se v roce 2017 přes nás převalí migrantská vlna zvící statisíců osob.

Děti uprchlíků označoval za lidské štíty, děsil národ, že mezi běženci mohou být i džihádisté, kteří nám vyhodí do povětří pražský Hrad. Jako řešení doporučoval deportovat uprchlíky do prázdných míst v Africe, případně na neobydlené řecké ostrovy.

Není tedy divu, že i v době útlumu uprchlické krize Miloš Zeman využívá každého polínka k rozdmýchávání strachu, usnadňujícího odjakživa všem autoritářům ovládnout znejistělou, rozpolcenou společnost.

Cílem Ruska je zničit EU a NATO

Varování, s nímž přichází policejní centrála ale není zrovna nejvýbušnější matérií. Jde spíše jen o obecná konstatování. Jediným konkrétním sdělením je zmínka o agenturách, které lidem z arabských zemí zařizují u nás povolení k pobytu. Bez upřesnění pak zpráva uzavírá, že islám v Česku je z hlediska terorismu hrozbou.

Ministr Petříček: Rusko je i pro nás vážné bezpečnostní riziko, varování BIS je třeba brát vážně

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD.

Tomáš Petříček (ČSSD) je ve funkci ministra zahraničních věcí teprve od října letošního roku. Proč si myslí, že je Rusko pro nás i EU opravdovou hrozbou?  

To ale zpochybnil mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha, který k policejní zprávě podotýká: „Jako celek se muslimové v Česku chovají korektně a umírněně, existují i náznaky samočistících mechanismů, kdy drtivá většina členů této komunity odolává ojedinělým radikálům, kteří se pokoušejí pro svoji ideologii u nich získat podporu. O takové jedince se pochopitelně BIS zajímá.“

Samotná BIS v čerstvé výroční zprávě neoznačuje islám jako vrcholnou bezpečnostní hrozbu pro Česko. Poukazuje však na nepříjemný trend, kdy v minulém roce od nás odjelo devět muslimů a dva Češi s cílem připojit se k radikálním islamistům na Blízkém východě.

Petr Hartman: Prezident Zeman pomáhá Číně, co mu síly stačí

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

S Čínou bychom měli diskutovat nejenom o investicích a obchodu, ale také o lidských právech. Alespoň se takto vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Za daleko větší nebezpečí pro Česko, než jsou muslimové, zpráva BIS označila počínání Ruska a Číny na našem území. V pasáži věnované Rusku se můžeme dočíst, že BIS se věnuje „zpravodajskému rozpracování ruských vlivových operací proti ČR a jejím zájmům.“ To už je hodně burcující formulace.

Až s šokující otevřeností to formuloval ředitel BIS Michal Koudelka: Cílem Ruska je zničit EU a NATO. A to znamená, že chtějí zničit Česko.

Reakce Hradu? Už žádné  – já to říkal. Zprávu prezident označil za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře.“ O Koudelkovi již před časem prohlásil, že není mužem na svém místě a dvakrát ho odmítl povýšit.

Ne, hlavní hrozbou pro Česko skutečně není islám, jakkoliv se snad podařilo do armády islámských radikálů naverbovat i pár muslimů v Česku. Ale ruský a čínský režim, kterým se podařilo naverbovat do svých služeb českého prezidenta.

Spustit audio