Ministr Petříček: Rusko je i pro nás vážné bezpečnostní riziko, varování BIS je třeba brát vážně

23. listopad 2018

Tomáš Petříček (ČSSD) je ve funkci ministra zahraničních věcí teprve od října letošního roku. Proč si myslí, že je Rusko pro nás i EU opravdovou hrozbou?  

To, že Rusko okupuje Ukrajinu, uznává celý svět kromě komunistů a Ruska, tvrdí Jakub Janda

03191669.jpeg

Zástupci samozvaných republik v oblasti Donbasu naplánovali volby nového vedení proruských povstalců. Proti hlasování v Doněcku a Luhansku se ozvali zástupci OSN, NATO, Spojených států amerických i nejvyšší vedení Evropské unie, Evropská rada. Označili ho za nelegální, nelegitimní a porušující minské mírové dohody. Separatisté a Moskva zase obviňují z porušování minského ujednání Kyjev.

Na funkci prý nijak nelpí. „Pokud se sociální demokracie v nějaké chvíli rozhodne z vlády odejít, budu to respektovat,“ komentoval Petříček aktuální politickou krizi.  

Je pro ministra zahraničí nějakým bezpečnostním rizikem pobyt Andreje Babiše jr. na Ruskem anektovaném Krymu? „Česko dlouhodobě nedoporučuje českým občanům cestovat na Krym, a když, tak z území Ukrajiny. Stejně jako naši evropští partneři ruskou anexi Krymu neuznáváme,“ odpověděl.

„Ti, co Krym navštíví nelegálně, jsou vystaveni možným právním postihům. To je ale v kompetenci ukrajinských úřadů,“ dodal Petříček v rozhovoru v pořadu Interview Plus, který jsme natáčeli ještě před začátkem mimořádné schůze Sněmovny.

Rusko je bezpečnostní problém. Vážný...

Krym nějakým vážným bezpečnostním rizikem pro šéfa české diplomacie není. To stejné ale nemůže tvrdit o Rusku. Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka totiž podle Deníku N, uvedl:

Vondráček se stal jen ruskou loutkou. Bavme se s nimi, ale na úrovni, zlobí se Pirát Lipavský

Radek Vondráček, předseda Sněmovny na návštěvě Polska

Cesta předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska vzbudila, a dodnes budí, nevybíravou kritiku. Hlavně kvůli jeho setkání se zástupci obou komor ruského parlamentu, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA. 

„Cílem ruských tajných služeb je zničit EU a NATO.“ Ministr Petříček přiznal, že Česko velmi aktivně sleduje kroky Ruské federace. „Ta se chová stále asertivněji a informace BIS musíme brát velmi vážně… Rusko je podle mne nebezpečí. Třeba šířením dezinformací a uplatňováním různých hybridních hrozeb. Dnes pro Česko, ale i další státy EU, opravdu představuje riziko,“ řekl ministr Petříček poprvé veřejně.    

Nebudeme prý jen „čekat s rukama v klíně“, ale musíme hrozbám líp čelit. „Nějaké vypovězení dalších ruských diplomatů samo o sobě situaci neřeší. Musíme posílit naši strategickou komunikaci a schopnost bojovat s dezinformacemi, a to v rámci celé EU.“

Teď řešíme vypovězení ruských diplomatů 

Ředitel BIS Koudelka taky tvrdil, že Rusko a Čína reagují pouze na zavírání ambasád a vypovídání špiónů. Půjde touto cestou i naše diplomacie? „V tuto chvíli to řešíme, nicméně je to předmětem jednání a nechal bych to na diplomatech…“

Jak chce nový šéf české diplomacie navázat lepší obchodní styky s Čínou? „Česko by mělo obecně posilovat svou bezpečnost třeba tím, že zavede nástroje pro monitoring zahraničních investic… Ministerstvo průmyslu už na tom pracuje a měli bychom pak umět monitorovat nejen ekonomický přínos konkrétní investice, ale i bezpečnostní hrozby, které by mohly z takové investice plynout.“

Co bude pro ČR znamenat brexit? Co Petříček řešil v Číně a byly mezi otázkami i ty, které se týkají lidských práv? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru Michaela Rozsypala s Tomášem Petříčkem.  

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související