Ideální scénář je vláda bez trestně stíhaného premiéra, říká Udženija (ODS) před hlasováním o nedůvěře vládě

19. listopad 2018

Opozice chce v pátek vyslovit nedůvěru vládě premiéra Andreje Babiše, důvodem je nejnovější vývoj v kauze Čapí hnízdo a tvrzení Babišova syna. Ten měl byt údajně nedobrovolně držen na Krymu. Prezident Miloš Zeman oznámil, že i pokud by vláda padla, pověří Babiše znovu.

„Nesnažíme se nikoho shánět. Je na každém poslanci, který přísahal, že bude konat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, aby se k tomu postavil,“ deklaruje před pátečním hlasováním první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Rozhovor na Nově nepomohl. Premiér by měl odstoupit, shodují se Netolický (ČSSD) i Vystrčil (ODS)

Andrej Babiš během rozhovoru pro TV Nova

Víkend přinesl další posun v kauze Andreje Babiše. Po jeho návštěvě Švýcarska označila matka Babiše jr. natáčení skrytou kamerou za skandální útok proti svému i synovu soukromí. 

Zdůrazňuje, že klíčový bude postoj poslanců vládní ČSSD, ODS chce jednat i s KSČM. „Nejideálnější scénář je, aby trestně stíhaná osoba nebyla premiérem. Respektujeme výsledky voleb. Nelíbí se nám to, ale dovedeme si představit, že by pokračovala vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů. Ovšem bez trestně stíhaného premiéra,“ uvádí.

Svolání schůze svým podpisem podpořilo celkem 92 poslanců, a to včetně těch za hnutí SPD. U nich ale zas není jisté, jak budou nakonec hlasovat. „SPD nikdy nebylo pevnou součástí opozičního bloku. Vládu sice nepodpořili, ale hlasují s ní. Chování Tomia Okamury jasně naznačuje, že udělá vše, aby se do vlády dostal,“ tvrdí Udženija.

Ani jednou jsem neslyšela od poslanců SPD, že by vládě nevyslovili nedůvěru. Pokud Okamura otočí, protože tam pro sebe najde nějakou výhodičku, to uvidíme.
Alexandra Udženija

(Ne)vyzpytatelný prezident

Co by ale ODS dělala, pokud by se podařilo vyslovit vládě nedůvěru? „Byla by to otázka jednání s ostatními partnery. Ale já bych si počkala na pátek, a hlavně je to opravdu v rukou pana prezidenta. A on udělá vše pro to, aby tu pokračoval pakt Zeman-komunisté-Babiš,“ domnívá se Udženija.

Ondřej Konrád: Nepříjemné podobnosti a nic nového

Demonstrace na Staroměstském náměstí za odstoupení premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO, 17. listopadu 2018

„Jakeše do koše“, anebo lépe se rýmující „Miloše do koše“ skandovali lidé před devětadvaceti lety.

Její stranický kolega a poslanec Václav Klaus ml. ovšem v komentáři na serveru Novinky.cz napsal: „Opozice (ať už s Okamurou či bez) ale nemá zatím dost hlasů a nenabízí ani jasnou alternativu. Část opozice se bojí předčasných voleb. Zatím to tedy vypadá na pátek zmarněného času.“

Udženija pak opět zdůrazňuje, že v případě pádu vlády je vše v rukou prezidenta. „Můžeme mít nakrásně plánů kolik chceme, je ale nevyzpytatelný a nevíme, jak se zachová. Respektive určitě se zachová tak, aby opozici dal co nejmenší prostor. Funguje tu pakt Zeman-komunisté-Babiš a buď si k tomu přiberou ČSSD, nebo SPD,“ uzavírá.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související