Vondráček se stal jen ruskou loutkou. Bavme se s nimi, ale na úrovni, zlobí se Pirát Lipavský

23. říjen 2018

Cesta předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska vzbudila, a dodnes budí, nevybíravou kritiku. Hlavně kvůli jeho setkání se zástupci obou komor ruského parlamentu, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA.

 

Stojíme za sankcemi, ale mělo by se o nich diskutovat, říká Vondráček (ANO) po návratu z Ruska

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z ANO

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO se vrátil ze zahraniční cesty do Ruska, kde se sešel i s šéfy obou komor parlamentu, kteří jsou kvůli anexi Krymu na sankčním seznamu Evropské unie i Spojených států.

Člen poslaneckého výboru pro evropské záležitosti a také zahraničního výboru za ANO Pavel Plzák prý nechápe, proč je kolem cesty předsedy Vondráčka takový humbuk. „Myslím, že je to negativní kampaň, ale kdo ji vede, to zatím nevím. Ale řeknu vám, že když se se stejným předsedou dumy Vjačeslavem Volodinem sešel tehdejší předseda Sněmovny Jan Hamáček, neslyšeli jsme o tom v médiích vůbec nic. Nebo vy ano?“ ptá se poslanec.

Nemyslím si, že by cesta předsedy Vondráčka poškodila zájmy ČR, naopak jim velmi prospěla.

poslanec Pavel Plzák (ANO)

Podle Plzáka to nebyl nějaký sólový let, ale výjezd dvou poslaneckých výborů v rámci parlamentní diplomacie.

„Ten výjezd byl schválen organizačním výborem, kde mají své zastoupení i Piráti, a neozval se nikdo. Program připravovalo české velvyslanectví v Moskvě a takovou delegaci vždy vede některý z místopředsedů Sněmovny, nebo sám předseda… Ten se ale musí setkat s protistranou, která je na stejné úrovni. Jinak by se to bralo jako urážka a je tak logické, že jednal s předsedy jedné i druhé komory… To, že jsou to lidé na sankčním seznamu EU i USA, s tím ale nemá nic společného.“

Kampaň? Leda tak Vondráčka proti Vondráčkovi 

„Jestli tady někdo vede kampaň proti Radku Vondráčkovi, tak je to leda Vondráček sám. A to svým nekompetentním chováním,“ myslí si poslanec České pirátské strany a místopředseda sněmovního branného a zahraničního výboru Jan Lipavský.

Cesta Radka Vondráčka naše zájmy velmi poškodila. Je to ostuda. Přitom ale neříkám, že se s Ruskem nesmíme bavit, ale musí to být na úrovní. A tohle na úrovni nebylo.

poslanec Jan Lipavský (Česká pirátská strana)

Nejen že s sebou nevzal novináře, ale dodnes nezveřejnil ani program cesty. A navíc „pronesl v ruských médiích opravdu skandální výroky. Taky proto navrhuji tento bod na jednání pléna… My se s Ruskem musíme bavit, ale na úrovni. Parlamentní diplomacie je pouze doplněk té oficiální české diplomacie.“ To vše ve chvíli, kdy prý Rusko dlouhodobě odmítá přijmout naše premiéry, ministry nebo náměstky.

Loutka Vondráček...?

Rusko už není globální velmoc, zrušme sankce a obchodujme, vyzývá poslanec KSČM Pawlas

Andrej Babiš, Miloš Zeman a Radek Vondráček

Na Pražském hradě se sešli ústavní činitelé, aby jednali o české zahraniční politice. Snaží se prezident Miloš Zeman převzít pevněji její otěže v době, kdy ministerstvo zahraničí nemá šéfa na plný úvazek?

„Oni se s námi nebaví a naše vzájemné vztahy jsou dlouhodobě zmraženy. Jedinou výjimkou je, když se návštěva uskuteční podle jejich scénáře. Proto tam jezdí Miloš Zeman, proto jim tam teď sehrál tak užitečnou roli náš předseda Sněmovny.“

Podle Piráta Lipavského prý ale Vondráček měl ještě před odjezdem „volbu a vůbec se nemusel setkat s lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu. To neudělal a odjel, a přitom  dobře věděl s kým se schází. Navíc, je to teprve třetí tak vysoký ústavní činitel státu EU, kteří se letos s Volodinem vůbec setkali. (...) Bavme se s Ruskem za rovných podmínek a ne, když oni píšou scénář. Vondráček se teď stal jen jejich loutkou,“ tvrdí. 

Piráti ale nechtějí současný spor vyhrotit do nějakého návrhu na Vondráčkovo odvolání, zároveň prý ale nastal čas na velkou debatu o koordinaci zahraniční politiky země. „Konečně máme nového ministra a je tak čas i příležitost, jak se vymezit i vůči prezidentu republiky, který si tady dělá víceméně, co chce,“ dodává Lipavský.

Na jednání na schůzi Sněmovny se prý těší i poslanec Pavel Plzák, protože „Radek Vondráček to obhájí a vysvětlí, že Rusko je pro nás prioritní zemí z hlediska našich hospodářských zájmů.“ Nakonec poslanci souhlasili a cesta Vondráčka do Ruska se bude projednávat i na plénu (ale až po hlasování o návrhu státního rozpočtu).

autoři: Veronika Sedláčková , lup
Spustit audio

Související