Jiří Leschtina: Filipova jaderná zbraň

22. únor 2019

Čtvrteční konference na téma „Dostavba jaderných bloků v České republice“ na leckoho mohla zapůsobit jako černá můra. Jako zlý sen, v němž vládne zemi ponurá koalice ANO, KSČM a SPD.

Což o to, akce to byla prestižní a unikátní. Sešli se na ní premiér, někteří ministři, vedení podniku ČEZ, klíčoví jaderní odborníci jakož i zástupci šesti zahraničních společností, usilujících o atomovou zakázku, která u nás nemá obdoby od vystavění Temelína.

Ondřej Konrád: Jádro jako horký brambor

Jaderná elektrárna Dukovany

Skalní příznivci jaderné energie už delší dobu zachmuřeně pozorují, jak se o její budoucnosti handrkuje ČEZ s vládami.

O to větší šok byl, když hned po premiérovi promluvil šéf komunistů Vojtěch Filip, jenž převzal dost záhadným způsobem nad akcí patronát.

A po něm byl na programu další extremista - Radim Fiala z SPD v roli šéfa hospodářského výboru. Teprve pak přišli na řadu ministři a povolaní experti.

Komunistický atak do jaderné agendy vlády byl natolik brutální, že rozhodil i některé vládní poslance. „Očekávám tlaky z jejich strany ve prospěch dodavatelů ze států, k jejichž vládám má KSČM blízko,“ řekl Lidovým novinám poslanec za hnutí ANO Pavel Staněk.

Oživení golema

Dukovany jsou na sto let, takže mysleme na nezávislost, říká expert

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Kdy se dočkáme rozhodnutí o dostavbě jaderných elektráren Dukovany a Temelín? Jsou skutečně potřeba dva obří bloky, nebo by bylo lepší stavět bloky menší? A co bude s Dukovany po roce 2035, kdy se plánuje odstavení nynějších bloků?

Divit se ale není příliš čemu. Vždyť již půl roku kabinet vládne jen díky hlasům komunistů. A poté, co Filip a jeho soudruzi začali útočit na ministra zahraničí s průhledným cílem vychýlit západní kurz kabinetu, bylo jen otázkou času, kdy se zaměří na jadernou zakázku, v níž mají své želízko – společnost Rosatom, kterou vlastní a kontroluje ruský stát.

A právě šéf komunistů byl spolu s prezidentem Milošem Zemanem zastáncem maďarské cesty. Tedy, aby vláda přidělila bez veřejné soutěže, jen na základě mezivládní dohody, celou obrovskou zakázku Rosatomu. Právě tak jako to učinil maďarský premiér Orbán v případě rozšíření elektrárny Paks.

ČEZ jako akciovku zajímá jen výdělek, ale ochranu veřejných zájmů neřeší, kritizuje aktivista

Jaderná elektrárna Temelín

Valná hromada ČEZ přinesla změny v dozorčí radě této největší státní firmy. Změnily se nejen tváře, ale hlavně kontrola nad společností a s ní spojenou dostavbou bloků jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Pořád ale není jasné, kdo je zaplatí a kdo bude dodavatelem. Potřebujeme skutečně nové jaderné bloky?

Tím spíš je důležité, že Andrej Babiš tenhle šílený plán snad už definitivně utnul, když účastníky sněmovní konference ubezpečil: „Výběr bude probíhat na základě transparentního tendru.“

Rusové si jistě uvědomují, že nyní má jejich Rosatom na českém mocenském kolbišti zastání slibnější, než kdykoliv předtím.

Kremlu na věky věrní komunisté prakticky drží vládu pod krkem, shůry tlačí na pilu prezident, do toho přitápí Okamura a jeho lidé. A uvnitř vládní ČSSD dál působí zemanovská frakce, jejíž sílu pořád ještě není radno podcenit.

Sedlák: Obnovitelné zdroje jsou levnější než jádro. Větší Dukovany nepotřebujeme

Martin Sedlák a Ján Štuller

Mezi hlavní priority vlády patří rozvoj jaderné elektrárny Dukovany. Stavba nových bloků je prý nutná pro zajištění energetické soběstačnosti země. „Dnes už můžeme zjistit, že cena elektřiny z větrných nebo solárních elektráren v Evropě je levnější než to, co nabízejí nové jaderné elektrárny,“ říká výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Nebylo by tedy divu, kdyby Hrad a KSČM teď rozjeli kvapík a tlačili vládu a ČEZ k co nejrychlejšímu vypsání tendru. Dokud má rudá síla vůči vládní politice nezanedbatelný vyděračský potenciál.

Na rozhicované hlavy tuzemských putinofilů pak musel jako studená sprcha zapůsobit realistický rozbor vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Ten upozornil, že tendr i kvůli evropským schvalovacím procedurám nebude možné dokončit rychleji než do roku 2024.

Což už ve svém úvodním projevu předeslal premiér, když prohlásil: „Nový jaderný zdroj přesahuje toto volební období a není hračkou jedné vlády.“

Jiří Leschtina

Teď jde ale o to, aby příští vláda nebyla ještě bezmocnější hračkou v rukou sil, které vidí svou budoucnost v dalším spění Moskvě v ústrety. A na jejichž oživení zapracoval při hledání podpory Andrej Babiš stejně úspěšně jako Rabi Löw na oživení golema, který pak rozbíjel vše, co se mu postavilo do cesty.

Spustit audio