Dukovany jsou na sto let, takže mysleme na nezávislost, říká expert

14. prosinec 2017

Kdy se dočkáme rozhodnutí o dostavbě jaderných elektráren Dukovany a Temelín? Jsou skutečně potřeba dva obří bloky, nebo by bylo lepší stavět bloky menší? A co bude s Dukovany po roce 2035, kdy se plánuje odstavení nynějších bloků?

„Dukovany s výstavbou a uvedením do provozu po roce 2035, to je rozumný přístup,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý generální ředitel společnosti ČEZ Jaroslav Míl. Dodal ale, že nejdřív si musíme říci, co je cílem výstavby. „Proč stavíme a pro jakou Českou republiku? Cílem výstavby je mít spolehlivý zdroj, který bude plnit základní dodávku energie do soustavy, nebude zatěžovat státní rozpočet při výstavbě, nebo platbami spotřebitele.“ Projekt také musí být schopen reagovat na měnící se energetiku. „Určitě se změní česká energetika i vztahy s našimi sousedy.“

Náměstkyně ministerstva průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská vysvětlila, že Dukovany jako lokalita jsou prioritou, protože v okamžiku dostavby nového bloku budou dosluhovat bloky staré. „Na cestě k výstavbě se může stát celá řada komplikací, proto se stát paralelně připravuje na výstavbu i druhé lokality v Temelíně. A v případě, že bude jaderný zdroj běžet celý rok kromě plánovaných odstávek, tak je ekonomika takového zdroje lepší než ekonomika menšího zdroje.“ Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio