„Je to životaschopný kompromis.“ Německé SPD, Zelení a FDP se shodli na programu, shrnuje expertka

25. listopad 2021

Do Vánoc by Německo mohlo mít novou vládu – sociální demokraté (SPD), Zelení a liberálové (FDP) oznámili, že se dohodli na společném programu. „Je to životaschopný kompromis,“ soudí Zuzana Lizcová z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Upozorňuje ale, že nejprve ho budou muset schválit jednotlivé strany na svých stranických sjezdech, přičemž Zelení nechají o vyjednaném programu dokonce hlasovat celou členskou základnu.

Podle odbornice za Německo lze říct, že každá ze stran nakonec dokázala prosadit svá klíčová témata. U Zelených je to společný cíl udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně, tomu se má podřídit ekonomická reforma.

Čtěte také

SPD vyjednala klíčový požadavek na zvýšení minimální mzdy a další ústupky v sociální oblasti a FDP se pro své voliče povedlo zamezit zvyšování daní.

Právě v otázce daní museli udělat výrazný ústupek Zelení, přibližuje Lizcová: „Velkou část investic chtěli financovat prostřednictvím vyššího daňového zatížení, a to se vůči liberálům prosadit nepodařilo.“

V čem se naopak FDP a Zelení shodují, je větší důraz na otázku lidských práv. Směřování zahraniční politiky země by to ale výrazně ovlivnit nemělo.

Hosty byli:
Václav Jabůrek, zpravodaj v Německu, Český rozhlas
Zuzana Lizcová, Institut mezinárodních studií fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy
Kateřina Davidová, analytička výzkumného centra EUROPEUM
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

„Je nutné si uvědomit, že německá zahraniční politika dlouhodobě prosazuje velkou kontinuitu a je na ní široká společenská shoda. Nedá se tedy očekávat, že by došlo k zásadním rychlým zlomům,“ upozorňuje Lizcová.

Rusko i Čína, kterých by se důraz na dodržování lidských práv mohl dotknout, jsou navíc důležitými německými obchodními partnery, uzavírá expertka.

Jak bude vypadat zelené směřování země? A v čem bude klíčový německý postoj k vynucování rozpočtových pravidel? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související