V Německu si vítězné strany nemohou diktovat, záleží na ústupcích Zelených a FDP, shrnuje politoložka

6. říjen 2021

Už víc než týden v Německu probíhají povolební vyjednávání. Takřka jisté je už to, že zemi povede po šedesáti letech vláda trojkoalice. Otázkou ale zůstává, zda v čele sdružení stran stane vítězná Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), nebo těsně druhá Křesťanskodemokratická unie (CDU/CSU). Vše tedy stojí na ochotě dvou menších subjektů udělat ústupky k jedné či druhé straně, říká politoložka Kateřina Smejkalová z nadace Friedrich-Ebert-Stiftung.

„Liberálové (FDP) jsou programově proti zvedání daní nebo navyšování minimální mzdy. Tam se dá očekávat, že budou vyjednávání náročná, protože v SPD je výrazné levicové křídlo Jusos (Mladí socialisté). V poslanecké frakci je jich skoro čtvrtina a jsou vždy radikálnější než stranický mainstream. Dá se očekávat, že v okamžiku, kdy by se SPD začala tvářit, že udělá nějaké ústupky v sociální oblasti, tak půjdou na barikády.“

Čtěte také

Shrnuje Smejkalová kritická místa, na které mohou politici narazit při vyjednávání o koalici SPD, Zelených a FDP. V případě druhé varianty, tedy trojkoalice s CDU/CSU, je pak možným neuralgickým bodou sociální oblast a priority Zelených.

Paradoxní je, že obě vítězné strany, SDP a CDU/CSU omezují ve snaze ujmout se vlády subjekty, které ve skutečnosti skončily daleko na druhém a třetím místě, glosuje Smejkalová: „Nakonec vítězné strany vůbec nebudou těmi, které si budou moci diktovat a vytvářet vládu ke svému obrazu.“

Zpravodaj Süddeutsche Zeitung v Berlíně Daniel Brössler se domnívá, že pravděpodobnějším scénářem je výsledná koalice v čele se sociálními demokraty. V neprospěch druhé varianty totiž hraje aktuální situace uvnitř CDU/CSU, kde má volební lídr Armin Laschet slabou pozici, tvrdí.

Hosty byli:
Václav Jabůrek, zpravodaj v Berlíně, Český rozhlas
Kateřina Smejkalová, politoložka, německá nadace Friedrich-Ebert-Stiftung
Daniel Brössler, zpravodaj Süddeutsche Zeitung v Berlíně
Robert Schuster, vedoucí zahraniční rubriky Lidových novin

„Problém ale je, že liberálové řekli, že do vlády půjdou jen v situaci, kdy nebude skutečně žádné zvyšování daní. SPD a Zelení přitom některé daně zvyšovat chtějí,“ upozorňuje host Jana Bumby.

To, na čem se hybatelé povolebních rozhovorů – Zelení a liberálové – shodnou, jsou podle Brösslera kapitoly modernizace a klimatická politika.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio

Související