Jan Fingerland: Únosy disidentů jsou teď v módě

12. červen 2021

Evropa je pořád ještě v šoku z únosu letounu s běloruským disidentem. Rozhořčení je na místě, ale překvapení nikoli. Únosy disidentů přišly v poslední době do módy, jen se o nich tolik nemluví. Pokud zůstaneme v Evropě, pak zatím posledním případem je květnový únos tureckého občana Selahaddina Gülena z Keni. Jde o synovce duchovního a politického vůdce Fetullaha Gülena, který býval spojencem tureckého prezidenta Erdogana.

Jejich cesty se ale rozešly a Erdogan nyní Fetullaha Gülena viní z toho, že stojí za neúspěšným pokusem o státní převrat v Turecku z roku 2016. Ve vězení se ocitly desetitisíce lidí, které turecké úřady považují za spojence Gülenova hnutí. Část z nich byla zřejmě unesena z balkánského nebo afrického exilu. Selahaddin Gülen je jen nejznámějším a nyní také posledním známým případem. Zůstává také nezodpovězeno, jestli a jak se na jeho hladkém únosu do Turecka podílely keňské úřady.

Bezpečí není nikde

Čtěte také

Naopak z Turecka do Íránu byl nedávno unesen protivládní aktivista Habíb Šaabí, bojující za práva arabské menšiny v Íránu. Íránští agenti ho zdrogovali v Istanbulu a propašovali domů, kde byl obviněn z terorismu a poté popraven. Podobný je případ Džamšída Džarmahda, který žil v USA, ale íránským agentům se podařilo ho unést z Dubaje. Džarmahd byl ale asi do teroristického útoku skutečně zapojen.

Charakteristický je případ novináře Rúholláha Zama, který v roce 2011 získal politický azyl ve Francii. Byl totiž zapojen do protirežimních protestů roku 2009. Koncem roku 2019 Zamovi kdosi nabídl, že mu zprostředkuje setkání s významným iráckým duchovním ajatolláhem Alím Sistáním. Zam byl po příletu do Iráku tamními úřady zatčen a předán Íránským revolučním gardám. Doma v Íránu byl obviněn, že je francouzský a izraelský špion a před půl rokem byl také popraven.

Letos v květnu proíránské milice rovněž v Iráku unesly britsko-íránského podnikatele Mohamada Chátamího a také ho předali do Íránu. Pozoruhodné je, že tohoto muže íránští agenti unesli před mnoha lety už jednou, a to z Libanonu. Později ho ale pustili na svobodu, protože jeho otec se kdysi znával s tehdy ještě žijícím íránským nejvyšším duchovním vůdcem ajatolláhem Chomejním.

Čtěte také

Chátamí má i britské občanství a v tom je jeho kauza podobná dalším případům. V Íránu totiž sedí ve vězení nebo ve vazbě hned několik íránských rodáků, kteří mají cizí pas, obvykle některé ze západních zemí, třeba Británie, Švédska nebo Kanady. Nejznámější je osud Britky Nazanin Zagharí-Ratcliffové, která je ve vazbě už pět let.

Tito lidé byli zatčeni v Íránu, a nejde tedy o klasické únosy. Zatímco únosy disidentů a povstalců ze zahraničí jsou asi především pokusem o zastrašení exilové opozice, Íránci s dvojím občanstvím jsou spíše jakýmisi rukojmími v jednání se západními státy.

Není člověk, není problém

Čtěte také

Rusko proslulo atentáty na své občany v zahraničí, ale provádí i únosy. Nejtypičtější jsou asi podobné operace na Krymu – jejich obětí se obvykle stávají krymskotatarští aktivisté. Třeba Ervin Ibragimov byl roku 2016 unesen na Krymu, který Rusko zabralo, podobně zmizeli i další lidé z jeho okruhu.

Čína, která se potýká s odpůrci z řad Ujgurů, včetně řady exulantů, celý proces inovovala. Ujgurští exulanti coby muslimové často odcházejí do arabských zemí. Jenže se ukázalo, že čínský vliv v arabském světě už je příliš silný, a úřady v Saúdské Arábii nebo Spojených arabských emirátech několik ujgurských aktivistů samy zatkly a vydaly Pekingu. Čína se tedy už ani nemusí obtěžovat s organizačně náročnými a riskantními únosy.

Jan Fingerland

Nic z toho únos Ramana Prataseviče do Běloruska neomlouvá. Spíše ho řadí do určitého kontextu, totiž praxe východních despocií, které nesnesou odpor poddaných, dokonce ani těch, kteří odešli tisíce kilometrů daleko. V běloruském případě je tu ještě jedna věc navíc, a to faktický únos civilního letadla plného občanů jiných zemí. To ovšem celou věc řadí do ještě jiné kategorie. Totiž únosů kriminálního nebo teroristického typu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio