Jak před koronavirem ochránit evropská pracovní místa? Pomoci má Evropská unie a Kurzarbeit

14. březen 2020

Nový koronavirus, způsobující nemoc Covid-19, se šíří Evropou. Kromě dopadu na veřejné zdraví je nyní nutné zajistit i to, aby na Evropskou unii nedopadly ekonomické důsledky pandemie.

V komentáři pro evropskou mutaci serveru Politico to píše španělský politik Luis Garicano z liberální frakce Obnova Evropy v Evropském parlamentu.

Čtěte také

Případné problémy způsobené šířením nemoci podle něj nejsou záležitostí jednotlivých členských států, jak dosud často tvrdí například Německo. Naopak zapravdu dává Itálii a jiným evropským metropolím, které pandemii vykreslují jako problém celé Evropské unie. A právě ta v Garicanově pohledu může odpovědět nejlépe.

Unie má totiž společný fiskální rámec, který umožňuje přijmout opatření přesahující možnosti jednotlivých vlád. A za druhé, systém unijního dohledu nad bankovnictvím postižených zemí prakticky neumožňuje přicházet s fiskálními kroky, které by pomohly vyrovnat se s hospodářskými důsledky šíření viru.

Unijní členské státy už ostatně požádaly Evropskou komisi o dočasný flexibilní přístup k pravidlům fiskální politiky a rozpočtových schodků. Španělský autor takový nápad vítá, sám o sobě ale stačit nemusí.

Poučení z krize

Na místě je tak v jeho pohledu vytvoření Evropské systému ochrany zaměstnanosti, který by sloužil ke koordinaci cílených opatření v rámci celého evropského spolku. Mohl by při tom použít přístupy motivované německým systémem Kurzarbeit, který uplatňují také například Nizozemsko nebo Švédsko.

Čtěte také

V rámci Kurzarbeitu se společnosti v ekonomické tísni zavážou, že žádné zaměstnance propouštět nebudou a namísto toho všem pracovníkům zkrátí pracovní úvazek. Vláda pak kompenzuje lidem většinu z částky, o kterou na výplatní pásce přišli. Princip je jasný – rozprostřít ztrátu práce tak, aby o místo a ekonomické zázemí nakonec nikdo nepřišel.

Podle Garicana starý kontinent musí přijmout fakt, že ekonomické dopady šíření koronaviru přetrvají. Evropská unie proto musí ukázat, že se poučila z poslední hospodářské krize. Její odpověď musí být koordinovaná a solidární v zájmu ochrany zaměstnanců a celé ekonomiky.

Evropská unie musí neprodleně jednat, aby se momentální hospodářský šok neproměnil v hlubokou recesi, apeluje španělský europoslanec Luis Garicano v komentáři na serveru Politico.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.