Evropský parlament přestává fungovat, Babišovy výroky na adresu europoslanců teď řešit nebude, hlásí bruselský zpravodaj

13. březen 2020

Koronavirus zasáhl všechny členské země Evropské unie – jejich premiéři a prezidenti o dalším postupu tento týden jednali prostřednictvím videokonference. Jednají i ministři zdravotnictví a vnitra unijních států, co ale dělá přímo Evropská unie?

„Evropská unie může dělat to, co jí umožňují smlouvy. A právě oblast zdravotnictví je jednou z těch, ve kterých má jen minimum pravomocí,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Viktor Daněk. Unie proto může maximálně koordinovat, informovat nebo doporučovat.

Čtěte také

Evropská komise sestavila tým eurokomisařů odpovědných za reakci na krizové situace a také vyčlenila přes 3,5 miliardy korun na podporu výzkumu a vývoje vakcíny a léků na nemoc COVID-19 a na lepší diagnostické metody.

Unijní země podle Daňka postupně začínají zavádět velmi podobná opatření. Uzavírají se bary a restaurace, školy a ruší se veřejné akce nad 1000 lidí, ve Švédsku nad 500, v Nizozemsku nad 100 a v Česku nad 30 lidí.

Francie ale například odmítá uzavřít hranice, podle prezidenta Emmanuela Macrona by to nebylo efektivní opatření s ohledem na potíže, které by to znamenalo pro ekonomiku a dodavatelské řetězce – koronavirus prý nezná hranic.

Čtěte také

„Zajímavá je Velká Británie, která se rozhodla neuzavírat školy, protože podle doporučení vědců by to nebylo efektivní,“ dodává Daněk. Britský premiér Boris Johnson přitom varoval obyvatele, že země čelí nejhorší krizi ve zdravotnictví za celou generaci a situace se bude dále zhoršovat.

Cílem britských opatření už není koronavirus eliminovat, ale omezit jeho šíření a zabránit tomu, aby se příští zimu do země vrátil.

Situace se rychle zhoršuje v Belgii, která má aktuálně okolo 400 nakažených i první mrtvé. Už dva roky vládne vláda bez důvěry, která se doteď omezovala jen na doporučení – teprve v noci na dnešek přijala první závazná opatření: zavírání barů, restaurací, sportovišť nebo obchodů.

Babiš se řešit nebude

Koronavirus zasáhl i do chodu Unie. „V tuto chvíli prakticky přestává fungovat Evropský parlament. Už březnová schůze, která původně měla být ve Štrasburku, se přesunula do Bruselu, aby se ty tisíce lidí nemusely stěhovat a snížilo se riziko šíření nákazy,“ popisuje Daněk s tím, že velmi krátká schůze se očekává i v dubnu.

Čtěte také

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli chtěl v minulých dnech řešit výroky českého premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu některých europoslanců, kteří se účastnili návštěvy České republiky ve věci střetu zájmů.

„Poslední informace je taková, že by se měl obrátit na předsedu Evropské rady Charlese Michela a Babišovy výroky s ním řešit,“ uvádí Daněk. Není ale jasné, zda k tomu dojde, protože Sassoli je nyní v karanténě kvůli tomu, že o víkendu navštívil svou rodinu v Itálii.

Svou činnost omezuje i Evropská rada a Evropská komise svým zaměstnancům doporučila, aby nechodili do práce. Povinnou docházku omezila jen na ty pracovníky, které nutně potřebuje.

Poslechněte si celé Interview Plus!

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související