Nedostatek respirátorů v nemocnicích je z epidemiologického hlediska detail, tvrdí poslanec Janulík (ANO)

12. březen 2020

V Česku stoupá počet potvrzených případů nákazy koronavirem. Vláda kvůli šíření nemoci zavedla rozsáhlá opatření a odpoledne i nouzový stav na 30 dní.

Podle poslance Miloslava Janulíka (ANO) Česko zareagovalo tak dobře, jako žádný jiný stát, což ocenila i Světová zdravotnická organizace (WHO). Také podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana vláda dělá, co může, a opatření jsou adekvátní situaci a je třeba táhnout za jeden provaz, přesto ale některé věci kritizuje.

Čtěte také

„Zpočátku nebylo úplně na místě vidět premiéra v bílém plášti, a také informace směrem k samosprávám neputovaly tak, jak bychom si představovali,“ uvádí Rakušan. Je prý také otázkou, zda některá opatření neměla naběhnout už dříve. Například Švýcarsko zareagovalo velmi rychle a třeba zrušilo ženevský autosalon.

Janulík ale upozorňuje na to, že něčemu takovému čelíme poprvé a nemá cenu zpětně rozebírat detaily – například i nedostatek ochranných pomůcek pro nemocnice. „Z epidemiologického pohledu je i toto v podstatě detail. Není to to hlavní v boji proti šíření viru,“ míní.

Jak říkávala moje babička, každý je první doktorem sám sobě. Chovejme se přiměřeně zodpovědně, ve schránce máme podrobný návod.
Miloslav Janulík

Čtěte také

Podle Rakušana je ale na místě situaci po skončení krize vyhodnotit, podobně jako se tak stalo například po povodních. Česko by mělo mít připravené podrobné krizové plány, a ne aby se opatření vymýšlela postupně, jak vyplývá i ze slov náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, jehož práci jinak chválí.

Rakušan vidí mezery například v přístupu k seniorům, kteří jsou nejohroženější skupinou. Zejména pražští senioři by podle něj neměli vycházet a město se prý už chystá organizovat dobrovolníky z řad skautů a mladých lidí, kteří jim budou nosit nákupy.

I na lokální úrovni můžeme přijít s příkladnými řešeními a vláda může nějaký fungující vzorec okopírovat a rozšířit do celé republiky.
Vít Rakušan

„Nevzbuzujme v lidech pocit, že vláda, hejtman nebo starosta jsou deus ex machina, který mávne hůlkou a všechno zachrání. Vláda plní svou odpovědnost nadobyčejně dobře, ale kdo hledá pomocnou ruku, najde ji na konci své paže,“ zdůrazňuje Janulík.

Čtěte také

Na vyhodnocení podle něj bude čas poté, co se virus přestane šířit. „Zatím se nebavme o tom, co bylo, ale co je a bude. Ještě nejsme na konci,“ dodává.

Jedna z možných výtek ovšem směřuje na relativně nízký počet uskutečněných testů. Například v Rakousku testují 4× více lidí než v Česku – a někteří lidé, kteří se chtěli nechat otestovat, byli dokonce odmítnuti.

„To se bavíme o tom, co bylo před 2–3 týdny, dnes je situace jiná. Kdo dnes má nějaký důvod, tak může být testován. Ale nelze v jeden okamžik testovat 10 milionů lidí.“ reaguje Janulík.

autoři: Karolína Koubová , ert
Spustit audio

Související