Petr Hartman: Poslanci nemají imunitu proti koronaviru, odnesou to rodiče?

11. březen 2020

Poslanci bývají opakovaně kritizováni za to, že mají příliš rozsáhlou imunitu. V době šíření koronaviru jim není příliš platná.

Chrání je totiž před postihem například za projevy v parlamentu nebo za hlasování. Bez souhlasu sněmovny je potom po dobu výkonu mandátu nelze trestně stíhat.

V boji proti koronavirové nákaze pochopitelně takováto ochrana nezabírá. Proto se poslanci rozhodli neriskovat a zůstat raději doma. Březnová sněmovní schůze byla předčasně ukončena. Mohla by to být dobrá zpráva hned z několika důvodů. Jedním je omezení rizika šíření nákazy.

Konečně žádné zákony?

Čtěte také

Dalším potom skutečnost, že se alespoň dočasně sníží intenzita přijímání zákonů. Některé totiž lidem spíše komplikují život, než aby jim ho usnadňovaly. Platí to i pro podnikatelské prostředí. Proto se občas objevuje názor, že jsou poslanci nejužitečnější v momentu, kdy nedělají nic. Je to pochopitelně nadsázka založená na mylném tvrzení.

Kvalitní zákony tato země potřebuje a bez poslanců je přijmout nemůže. V době epidemie to platí také. Názorně se to ukazuje na uzavření základních škol. Toto vynucené opatření se dotkne tisíců rodin s malými dětmi. Pokud se o ně mají starat jejich rodiče, nemohou chodit do zaměstnání. Mají nárok zůstat doma a čerpat takzvané ošetřovné. To je ale omezeno jenom na devět, případně šestnáct dnů.

Čtěte také

Přitom existují odhady, že by děti do školních lavic mohly usednout také až za měsíc, nebo ještě později. S tím současná legislativa nepočítá. Bylo by vhodné ji rychle upravit takovým způsobem, aby se lhůta v mimořádných případech prodloužila tak, jak je potřeba. To nejde udělat bez změny příslušného zákona. Na jeho přijetí nelze čekat měsíce. Měl by být schválen v průběhu několika dnů. Normálním legislativním procesem se to nestihne.

Schopnost jednat

Při vyhlášení stavu legislativní nouze to v horizontu dnů zvládnout jde. Takže poslanci budou asi muset na dobrovolnou karanténu rychle zapomenout. V brzké době by měli na mimořádné schůzi zasednout do lavic a příslušnou změnu schválit. Pochopitelně k tomu potřebují dostat od vlády příslušný návrh. Ten by mělo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí.

Petr Hartman, komentátor a pamětník listopadu 1989 v Československém rozhlase

Zkrátka, v řádu desítek hodin mohou politici názorně předvést, že dovedou problémy řešit rychle. Jinak je způsobí rodičům, kteří kvůli nařízení o uzavření škol nemohou do práce, protože se musí starat o své děti.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související