Iva Pekárková: Když jdou zrovna všichni od zubaře

13. září 2022

Nasazení korunky na stoličku dopadlo skvěle. Stačilo dvakrát zajít k paní zubařce. Ta polorozpadlý zub s několika plombami pečlivě vyčistila a košatou díru v něm otiskla do rychle tuhnoucí polyethylové hmoty, podle které mi v zubní laborce vyrobili korunku.

Když byla hotová, paní zubařka mi ji znovu a znovu nasazovala do zubu a opakovaně ji svrchu zabrušovala, dokud jsem neřekla, že dokonale sedí. Teprve pak ji k zubu přilepila.

Čtěte také

Po celou dobu jsem nezažila jediný nepříjemný pocit. Všechno by bylo úžasné, jen kdyby mi v poslední fázi zákroku paní zubařka nevsunula mezi stoličky měkký váleček, který jsem měla skousnout a nepustit nějakých třicet nebo čtyřicet minut, dokud lepidlo neztuhne.

Poděkovala jsem jí gestem pravice, se sevřenými čelistmi zaplatila a mávla recepčním na rozloučenou. Přes půl hodiny jsem nesměla otevřít pusu.

H-hhhhmhhh!

Hned před ordinací mě, tak jak se to v Londýně stává, pozdravila náhodná kolemjdoucí.

„Hhhhm-mhhhh,“ odvětila jsem. Ráda bych se na ni aspoň usmála, ale sevřené čelisti to nedovolovaly.

Čtěte také

Pár minut nato jsem na úzkém chodníku počkala mezi zaparkovanými auty a nechala přejít matku s kočárkem. „Děkuju,“ usmála se na mě. „Jste moc laskavá.“

„Huhmhh,“ procedila jsem skrz sevřené čelisti. Nikdy by mě nenapadlo, jak těžké to může být, chodit po Londýně a neodpovídat lidem, kteří se k vám chovají mile a zdvořile.

A pak jsem zas jednou přijela do své vlasti.

„Dobrý den!“ povídám sousedce kamarádky, u které bydlím, když jsem ji potkala na chodbě. Známe se už pár let.

„Hhumhhh,“ odpoví a ještě víc sevře čelisti.

Ustoupím z cesty postaršímu páru, který tu venčí vlčáka. „Dobré ráno!“ popřeju, jak jsem z Anglie zvyklá.

„H-hhhhmhhh,“ procedí pán skrz sevřené čelisti. I jeho manželka má sevřené čelisti. Jen vlčák nezavrčí, ale vlídně mě očichá, než odběhne.

Iva Pekárková

Takhle to pokračovalo. Když jsem se na někoho usmála, ustoupila mu z cesty anebo něco poznamenala, odvětil: „Huhmmm“ a sevřel čelisti.

Nejspíš šli všichni od zubaře.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Související