Iva Pekárková: Co nikdy, nikdy, ale fakt nikdy nesmíte říct dámě

9. srpen 2022

Zogi je nejmladší člen naší rodiny. Narodila se koncem ledna, a je jí tudíž šest měsíců a dva týdny. Už dávno umí říkat „mama“ a „chop“ (to v místním jazyce znamená „jíst“) a pochytila i spoustu dalších slůvek, která se týkají jídla. Hrozně, hrozně ráda jí.

V jižní Nigérii naštěstí už pomíjí drsný zvyk krmit malé děti násilím. To jste si položili mimino na kolena, pěkně naplacato, aby se mu špatně plivalo, a prstem nebo lžící jste mu cpali do pusinky kaši z kukuřice, kasavy nebo jamu, div se nezadusilo.

Čtěte také

Během let se takhle skutečně zadusila spousta dětí, je to nebezpečný zvyk. Tradovalo se ovšem, že jedině tak děti nabydou na váze, a mít tlusté batole, to byla meta, které se snažily dosáhnout snad všechny matky. Ještě před dvaceti, třiceti lety tohle zažilo skoro každé dítě, ale, jak říkám, tak jako obřízka u holčiček, i tahle tradice téměř pominula. Díky Bohu.

Do Zogi každopádně není potřeba cpát jídlo násilím. Cpe se sama. V jednom kuse by se nechala kojit, a tak ji maminka, která nestačila vyrábět mléko, od malička přikrmovala. A Zogi rostla jako z vody, stalo se z ní vzorové nigerijské dítě. Všichni mají radost, jak je naducaná.

Co na to děti?

Před pár dny můj skoromanžel K. vedl se Zogi dlouhý rozhovor po sociálních médiích. Je Zogiin strejda, a tak má jeho slovo velkou váhu. Zogi byla vždycky celá nadšená, když se K. objevil na obrazovce. A K. má svou neteř taky moc rád. Pochválil jí vlásky, jak jí hezky rostou, a zálibně se na ni zadíval: „No a podívejte na ty tlustý nožičky!“ vyhrkl nadšeně.

V tom okamžiku se Zogi dala do řevu. Odvrátila se od obrazovky, dupala, kopala, vztekala se. Od té doby odmítá s K. mluvit, odmítá se na něj vůbec podívat. Jakmile se jeho tvář objeví na obrazovce, Zogi se dá do křiku.

Co z toho plyne za poučení? Nikdy, prostě nikdy nesmíte dámě říct, že je tlustá. I kdyby jí bylo jen půl roku a čtrnáct dní. Dáma se hluboce urazí a dlouho potrvá, než si u ní svou pošramocenou pověst napravíte.

Iva Pekárková

Nemluvě o tom, že Zogi z toho příšerného stresu vyhládne a je potřeba ji nakrmit plným talířem kaše.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Související