Imunologové hlásí průlom, na světě je nový posilovač vakcín

11. prosinec 2021

Vědci ze dvou uznávaných institucí, z Imunologického institutu La Jolla v San Diegu a z MIT, představili nový typ přísady do vakcín, která příspívá k tomu, aby očkování vyvolalo silnější imunitní odpověď. Mohla by se stát účinným nástrojem, jak zvýšit naši obranyschopnost vůči řadě virů, včetně HIV. Píšou o tom v časopise Science Immunology.

Cílem práce bylo hledání nového druhu látek – adjuvans. Tyto látky se přidávají do vakcín, jako jejich posilovače. Zlepšují imunitní odpověď očkovaných.

Čtěte také

„Nově zvolili takzvaný saponin, ten se jeví jako mimořádně dobrý,“ vyzdvihuje význam studie virolog Ivan Hirsch. Důkazem bylo větší množství pomocných T-buněk i cytokinů, látek, které se podílejí na regulaci imunitních dějů.

„Mít chytrý a bezpečný posilovač imunitních systému je snem vakcinologů,“ potvrzuje imunolog Jan Černý. Jako adjuvans se podle něj dřív zkoušely například soli hliníku nebo se u pokusných zvířat testovaly dokonce i mrtvé mykobakterie.

V  případě m-RNA vakcíny proti covidu tuto roli plní její obálka. Žádanou reakci vyvolává kombinace s tzv. spike proteinem, který probouzí imunitu. „Spike protein se tak dostane k B-buňkám, která vyrábějí protilátky,“ líčí situaci Ivan Hirsch.

Vedlejší účinky

Aby se imunitní systém probudil, musí nejdřív zaregistrovat, že je v těle něco cizího, patogen. „Tady to umožní látka, která vypadá jako bakterie a pak se musí spustit druhý signál - nebezpečí,“ popisuje Černý.

Čtěte také

Novátorská práce amerických kolegů podle něj velmi dobře ukazuje, co se v přítomnosti nového adjuvans děje s imunitou. Mění tok mízy, která odvádí z tkání odpad přes uzliny a slezinu, a pak se vyčištěná vrací do krve.

„Otevírá naplno kohoutky našeho odpadního systému v těle, systému lymfatických cév, kterými může proudit lymfa víc nebo méně,“ zdůrazňuje imunolog.

Porážka HIV?

Vědci upozorňují, že díky saponinům můžou výrobci očkovacích látek vrátit do hry některé dosavadní vakcíny, které třeba v případě HIV zatím neuspěly.

Čtěte také

Klíčové bude zjištění, zda nevyvolávají velkou alergickou reakci: „Velká část populace je na něco alergická, a pak je velmi těžké zjistit, zda vakcína toto nějakým způsobem zvyšuje,“ upozorňuje Ivan Hirsch.

Příliš silnou aktivitu imunitního systému vědci označují za zásadní téma vědy. „Řada z nás už má v těle dlouho trvající zánět, protože jíme stravu, která není evolučně normální,“ připomíná Jan Černý. 

Poukazuje na to, že jsme kvůli civilizovanému způsobu života náchylní zejména ke střevním zánětům. Se záněty souvisí i přebytek tuku v těle. „Bílá tuková tkáň je zánětlivá, na rozdíl od hnědé nebo béžové, které se probouzí otužováním,“ dodává vědec.

Poslechněte si celou Laboratoř o novém posilovači vakcín, nečekaném účinku astmatu a o testu šíření aerosolu na představeních. Debatují virolog Ivan HIrsch, imunolog Jan Černý a herečka Zuzana Vejvodová. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související