Letošní virus chřipky může zmutovat. Dá se čekat, že nemoc bude mít horší projevy, varuje lékař

10. září 2021

Praktičtí lékaři se už připravují na očkování proti chřipce. Je vhodné pro každého, zdarma ho mají chronicky nemocní a lidé starší 65 let. Očkování proti chřipce je u nich důležité i kvůli stále přetrvávající epidemii koronaviru. V poslední sezóně se chřipka v Evropě prakticky nevyskytovala, letos se na to ale spoléhat nedá.

Loňský rok bez epidemie chřipky byl výjimkou. Jednak zafungovala protiepidemická opatření zavedená kvůli koronaviru, která zároveň omezila šíření dalších respiračních nákaz, a tedy i chřipky. Dalším důvodem mohlo být i to, že samotný koronavirus vytlačil chřipkový vir a chřipka se proti němu nedokázala prosadit.

Čtěte také

Podle praktického lékaře Davida Halaty se na to ale v nadcházející chřipkové sezóně už spoléhat nedá – covid-19 totiž mnoho lidí prodělalo a víc než polovina populace je naočkována.

„Koronavirus už nedokáže populačně zabrat tak velký prostor, takže lze čekat, že se chřipka bude znovu šířit spíše tak, jak se šířila v předchozích letech. A ne tak, jako v roce předchozím, kdy se v našich končinách prakticky nevyskytovala,“ upozorňuje lékař. 

Virus chřipky může zmutovat

To je také důvod, proč se lékaři velmi obávají toho, že virus chřipky bude v nadcházející sezóně pro člověka o něco nebezpečnější. Že by mohlo dojít ke změně antigenní struktury chřipkového viru, předpokládá i Světová zdravotnická organizace (WHO).

„Každý virus, kterému se nepodaří v jedné sezóně šířit, zkouší v další sezóně zmutovat do lehce horší varianty. Letos se můžeme obávat, že projevy chřipky mohou být o něco horší, než jsme byli v předchozích letech zvyklí,“ upozorňuje praktický lékař David Halata.    

Kmeny se vybíraly nesnadno

Složení vakcíny proti chřipce se každoročně mění. Odborníci vybírají z kmenů, které se nejvíc šířily v předchozí chřipkové sezóně. Zároveň se přihlíží k tomu, jaké kmeny se nejvíce rozšířily v zimní sezóně na jižní polokouli, tedy v době, kdy je u nás léto, vysvětluje praktický lékař David Halata:

„Jelikož loni chřipka nebyla a na jižní polokouli teď taky ne, nebylo jednoduché kmeny vybrat. Zároveň ale platí, že i pokud by se odborníci při výběru netrefili, dokáže přesto vakcína zabránit těžkým průběhům chřipky. A to je právě letos, kdy se u rizikových pacientů obáváme kombinace koronaviru a chřipky, naprosto zásadní věc.“ 

Novinkou je vakcína do nosu

Česká vakcinologická společnost doporučuje očkování také dětem do pěti let věku, protože u nich existuje vysoké riziko rozvoje komplikací a hospitalizace. Očkovat je možné děti už od půl roku věku.

Letošní novinkou u nás je vakcína, která se podává pouhým vstříknutím do nosu. Podávat se smí od dvou do osmnácti let.

Poslechněte si celý vstup Andrey Skalické. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.