Horolezkyně Kolouchová: Na horách vidíme, jak rychle ubývá sníh a ledovec, může za to člověk

18. leden 2021

Horolezkyně Klára Kolouchová je první Češkou a dvacátou ženou na světě, která zdolala vrchol K2. „Zažít východ Slunce na těch nejvyšších horách má posvátné kouzlo a pro mě neuvěřitelnou romantiku, hloubku a nádheru. Protože Slunce, to je život. A jak k vám schází Slunce, tak se vám rozšíří obzory a výhledy a je to neuvěřitelné. A s tím i teplo a energie. To jsou pro mě ty nejkrásnější zážitky,“ říká.

Na vrcholcích nejvyšších hor světa je podle Kolouchové ke slyšení „úplně všechno“. „Všechno je v určitém oparu a já nevím, jestli toho jsem přímým účastníkem. Pokaždé je to jiné,“ popisuje nepopsatelné.

Čtěte také

Co je ale zjevné, jsou dopady klimatických změn. „Poznáme to třeba na kvalitě sněhu. Jsou místa, kam jsme jezdili před deseti lety, a tam je jasně viditelná linka sněhu nebo ledovce. A jak extrémně rychle ubývá. Místa, která tím byla pokrytá, už nejsou. Člověk je za to samozřejmě zodpovědný,“ zdůrazňuje Kolouchová a dodává: 

„Je otázka, jestli budeme moci ještě za pár let vyrazit s dětmi na hory si zalyžovat.“

O svém posledním výstupu mluví Kolouchová v dokumentu K2 vlastní cestou. A také v Hovorech Naděždy Hávové – poslechněte si je. 

autoři: Naděžda Hávová , kac
Spustit audio

Související