HLASUJTE: Je podle vás správné, že v Polsku vznikne stálá vojenská základna USA?

17. červen 2019
Radiofórum

Polsko postaví zařízení pro nejméně tisícovku amerických vojáků. Oznámili to ve Washingtonu prezidenti obou zemí Donald Trump a Andrzej Duda.

Gazeta Wyborcza: Na přesunu 2 000 amerických vojáků do Polska se shodují Trump i Duda

Američtí vojáci ve městě Picauville.

Triumfální cesta polského prezidenta – tak píše Gazeta Wyborcza o návštěvě Andrzeje Dudy v Bílém domě, kde ho přijal Donald Trump. Po setkání řekl, že zvažuje přesun dvou tisíc amerických vojáků z Německa do Polska. 

Základna placená z polského rozpočtu se bude jmenovat Fort Trump. Ruský ministr zahraničí Sergej Rjabkov považuje plán za potvrzení agresivních záměrů Washingtonu.

Podrobné detaily dohody žádná ze stran neoznámila, ale polský kancléř Krzysztof Szczerski podle agentury PAP řekl, že prezidenti se dohodli na podmínkách smlouvy o „zvýšené přítomnosti“ amerických vojáků v Polsku.

Podle amerických zdrojů vyšle Pentagon kromě vojáků i letku dronů Reaper. K našim sousedům by se tak mohli přesunout vojáci ze základny v Německu, takže by se jejich počet na starém kontinentu vlastně nezměnil.  

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Jaký vliv bude mít vznik americké základny v Polsku na bezpečnost ve střední Evropě?  Je na místě znepokojení Moskvy, které vyvolal plán na stavbu americké základny v Polsku? Proč podle vás ztroskotaly plány na vybudování americké základny v Česku?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související