Čtyři z deseti Němců chtějí, aby ze země odešli američtí vojáci

14. červenec 2018

Průzkum, který provedla mezinárodní společnost pro výzkum trhu YouGov na objednávku německé tiskové agentury DPA ukázal, že každý druhý Němec si přeje, aby Německo opustili američtí vojáci. Informuje o tom německá verze serveru Local.

Průzkum byl zveřejněn tuto středu. Výsledky ukazují, že 42 % Němců by bylo rádo, kdyby Spojené státy stáhly z Německa svou armádu. Názor, že by američtí vojáci měli zůstat, vyjádřilo 37 % respondentů, 21 % neodpovědělo vůbec.

Ukončit přítomnost americké armády v Německu si přáli zvláště voliči levicové strany Die Linke a protievropské pravicové Alternativy pro Německo. V případě voličů Die Linke to bylo 67 % odpovídajících, mezi voliči AfD si odchod Američanů přeje 55 %. Na druhou stranu tento požadavek v průzkumu podpořilo jen 35 % voličů křesťanských demokratů, strany německé kancléřky Angely Merkelové.

Garance bezpečí

Americké jednotky garantovaly bezpečnost Západního Německa za studené války, v posledních letech ale počet amerických vojáků v zemi výrazně poklesl. I tak najdeme v Německu největší kontingent amerických vojáků na světě mimo Japonska.

Na konci června se v americkém deníku Washington Post objevila zpráva, že USA zvažují omezit počet svých vojáků v Německu proto, že Američany dráždí nízké výdaje Německa na obranu. Článek naznačuje, že Bílý dům zvažuje možnost přesunu všech nebo části vojáků z Německa do Polska.

Bílý dům a americké ministerstvo obrany tyto informace označily za nepravdivé, končí zpráva německé verze serveru Local.

autor: mit
Spustit audio

Související

  • Thomas Kulidakis: Evropa, obr bohatý a slabý zároveň

    V Bruselu dnes začalo další setkání členských států. Na summitu, jak se tradičně hezky česky schůzce evropských státníků a unijních institucí říká, budou na program...

  • USA zvažuje stažení svých vojsk z Německa

    Americká vláda uvažuje o stažení části vojáků z Německa. Ministr obrany Donald Rumsfeld, podle zdrojů z Pentagonu, by rád ze Západní Evropy odvolal tisíce příslušníků americké armády. Tento krok má být součástí plánů na širokou přestavbu amerických ozbrojených sil.