Gazeta Wyborcza: Na přesunu 2 000 amerických vojáků do Polska se shodují Trump i Duda

13. červen 2019

Triumfální cesta polského prezidenta – tak píše Gazeta Wyborcza o návštěvě Andrzeje Dudy v Bílém domě, kde ho přijal Donald Trump. Po setkání řekl, že zvažuje přesun dvou tisíc amerických vojáků z Německa do Polska. 

Oba státy taky podepsaly dohodu o dodávkách amerického kapalného plynu a to v hodnotě osmi miliard dolarů. Podle deníku Gazeta Wyborcza se tak Polsko stává jedním z nejvýznamnějších amerických spojenců. Možnost zvyšování počtu amerických vojáků na území Polska je úspěchem a naplněním plánů generací polských politiků, kteří se o to dlouhé roky snažili.

Fort Trump?

A to přestože vojenská přítomnost Spojených států pravděpodobně nebude tak vysoká, jak by si Andrzej Duda přál. Před cestou mluvil dokonce o tom, že vybuduje Fort Trump – tedy jakousi pevnost. Pro Varšavu je to ale každopádně důležité posílení bezpečnosti, a to zejména proti Rusku.

Polský Dziennik rozebírá dohodu o dodávkách kapalného plynu. A všímá si toho, že Trump v projevu kritizoval Německo a chválil Polsko. Berlín podle něho neplní své závazky a do rozpočtu Severoatlantické aliance odvádí místo dvou procent HDP jen procento jedno, což není spravedlivé vůči Spojeným státům. Polsko naopak platí podle Trumpa částku maximální.

Trump také tvrdí, že se Německo dostává do velmi nepříznivé situace, když padesát nebo dokonce až sedmdesát procent dodávek plynu odebírá právě z Ruska. Americký prezident dokonce situaci přirovnal k tomu, že se Německo stává rukojmím Moskvy. Současně ale odmítl, že by se přesouváním vojáků do Polska snažil vyvíjet tlak na Berlín.

Trumpovi sedí v žaludku Němci

Kritiky vyslovené na adresu Německa si všímá Der Spiegel. Ten píše, že Trump mluvil o 52 000 vojácích, kteří jsou v současné době rozmístěni v Německu. Toto číslo ale podle amerického velvyslanectví v Berlíně zahrnuje nejen vojáky, ale i všechny civilní zaměstnance amerických ozbrojených sil v Německu. Vojáků je ve skutečnosti kolem 35 000.

Der Spiegel také poznamenává, že velvyslanec Spojených států v Německu Richard Grennel minulý rok v září oznámil, že by amerických vojáků mělo přibýt o 1500. To se ale ještě nestalo.

Deník reaguje i na kritiku výše částky, kterou Německo do rozpočtu NATO odvádí. Berlín v květnu Severoatlantické alianci oznámil největší nárůst výdajů na obranu za desetiletí. V roce 2018 tvořily 1,35 % HDP, píše Der Spiegel.

Duda hovořil o „nadřazenosti“ Poláků nad Rusy – to je titulek deníku Izvestija, který setkání v Bílém domě rozbírá také. Cituje polského prezidenta, podle kterého Moskva údajně „vždy chtěla uchvátit část Polska.“ Poláci jsou pak podle Dudy na rozdíl od Rusů odvážnější a schopni bojovat až do konce, bez ohledu na to, co se děje, píše deník Izvestija. Ten také dodává, že polský prezident vyjádřil naději na zlepšení vztahů s Ruskem.

Mikrofony spojila pavučina

„Donald Trump opět vyzval evropské země, aby opustily ruský plyn a kupovaly americký,“ to píše Ria Novosti.  Také dodává, že americký prezident uvažuje o sankcích proti plynovodu „Nord Stream – 2“.  Tu také už dřív zmínilo ministerstvo energetiky Spojenýc států.

Ria Novosti píše, že výstavbu plynovodu v Evropě podporuje Norsko, Rakousko a Německo, tedy státy, které mají zájem o spolehlivé dodávky plynu. Kritizují ji naopak Litva, Lotyšsko, Polsko a Ukrajina. Ruské úřady opakovaně zdůrazňují, že má Nord Stream 2 výlučně hospodářský charakter a je prováděn v zájmu zemí, které vyvážejí a dovážejí zemní plyn.

Americká CNN na internetových stránkách s nadsázkou poznamenává, že oba politici byli možná propojenější, než čekali. Jejich mikrofony totiž spojilo vlákno pavučiny, kterou stihl vytvořit pavouk během čekání na tiskovou konferenci. I tento detail novináře zaujal.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. 

autoři: Renata Kropáčková , Michael Rozsypal , Petra Vintrová
Spustit audio

Související