Ivan Štern: Fort Trump v Polsku je hotová věc

31. květen 2019

Poláci, premiant v rámci Severoatlantické aliance, investující do své armády v rozsahu amerických představ, si v krátké době splní svůj sen.

Američané na jejich území vybudují stálou vojenskou základnu. Pracovně ji Poláci nazvali Fort Trump.

Lída Rakušanová: NATO v zajetí reality

Severoatlantická aliance

Západní aliance oslavila své kulaté narozeniny jako obvykle: i tentokrát zazněla při této příležitosti americká kritika většiny evropských zemí, že neplní závazek vydávat na společnou obranu minimálně dvě procenta svého hrubého domácího produktu.

Původní naděje na stálou přítomnost Američanů v Polsku, což sami Poláci považovali a stále považují za jedinou myslitelnou záruku bezpečnosti, ohrožované tradičně z Ruska, se jevily zcela marnými. Předchozí prezident Obama myšlenku základny odmítal právě s ohledem na Rusko.

Dnešní prezident zpočátku také nebyl nijak nadšený. I on předpokládal, že se mu podaří úspěšně rozehrát ruskou kartu. Nicméně se poučil. S Rusy se hrát nedá a už vůbec si s Rusy zahrávat.

Původně zpráva o stálé vojenské přítomnosti Američanů měla být zvěstována lidu 1. září tohoto roku během oslav 80. výročí započetí druhé světové války.

Výchovný efekt pro členy NATO

Musíme se připravit na více ruských raket v Evropě, říká šéf NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Musíme být neustále připraveni zapojit se do vojenských operací proti extremistům jako byl Islámský stát. To jsou slova generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. V exkluzivním rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu také mluvil o  smlouvě o likvidaci raket krátkého a středního doletu.

Zvolené datum v sobě zahrnuje dvojí symboliku. Jednak mělo některým Polákům připomenout, co to znamená být ohrožen bezprostředním sousedem a nemoci se spolehnout na evropské spojence; a jednak mělo vzkázat Rusům, v roce 1939 spojencům hitlerovského Německa a souběžným okupantům Polska, že se jednoduše historie opakovat nebude.

Do Varšavy nakonec doputovala zpráva, že Američané na dohodě sice trvají, avšak z popudu samotného prezidenta Trumpa má být slavně podepsána v předstihu, ještě před prázdninami. Polský prezident Duda proto, pozván k návštěvě Bílého domu, odcestuje do Ameriky 12. června a ten den mají oba prezidenti dohodu podepsat.

Navíc, jak zní předpoklad, si zanotují v otázce ruského plynu. Polsko se hodlá stát významným příjemcem plynu amerického, toho zkapalněného, pro nějž začne budovat terminál ve Štětíně.

Obstojí NATO, až přijde na věc?

Dny NATO na mošnovském letišti v Ostravě, ukázka útoku na pozice nepřítele

Pro mnohé Poláky to byl zázrak a pro většinu splněný sen. Slavnostní přijetí Polska do NATO před dvaceti lety bylo podle komentátora polského deníku Rzeczpospolita Jerzyho Haszczyńského jednou z největších událostí polských dějin.

Oba tak připomenou Němcům, pokud Evropa jakž vydýchala první verzi ruského plynovodu, vedeného po dně Baltu přímo do Německa a vyhýbající se Polsku, stejně jako přímou účast bývalého kancléře Schrödera na projektu, pak druhou verzi, známou jako Nord Stream II. přinejmenším Poláci s Američany spolknout nehodlají.

Podle dobře informovaných polských pramenů rozhodnutí prezidenta Trumpa uspíšit podpis dohody má na ostatní členy Severoatlantické aliance působit výchovně. Na příkladu Polska, vzorového člena Aliance, chce prezident Trump demonstrovat, že Američané umějí v takovém případě spojence ocenit a prokázat mu odpovídající velkorysost.

Ivan Štern

Pro nás je to dobrá zpráva v tom smyslu, že nás od Ruska polsko-americká spolupráce rovněž bezpečnostně odstíní, i kdybychom se nakrásně třebas uzemanovali.

Špatná zpráva je v tom, že opět se nám dostane výhody, aniž bychom pro ni sami hnuli prstem.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio