Musíme se připravit na více ruských raket v Evropě, říká šéf NATO Jens Stoltenberg

Musíme být neustále připraveni zapojit se do vojenských operací proti extremistům jako byl Islámský stát. To jsou slova generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. V exkluzivním rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu také mluvil o  smlouvě o likvidaci raket krátkého a středního doletu.

„V Iráku i Afghánistánu jsme se naučili, jak důležitý je výcvik místních jednotek. V dlouhodobé perspektivě je to lepší a jediný udržitelný způsob boje s terorismem, pokud to budou dělat samy irácké a afghánské bezpečnostní síly,“ vysvětluje Stoltenberg.

Aliance se tak podle něj chce víc soustředit na výcvik místních jednotek a radit jim, protože právě tyto jednotky mají stabilizovat své země.

NATO je schopné reagovat mnohem rychleji než ještě před pár lety.
Jens Stoltenberg

Připomněl rovněž, že NATO pomohlo ukončit dvě války na Balkáně – nejprve v Bosně a Hercegovině a pak v Kosovu. V posledně jmenované zemi pak NATO stále působí a pomáhá zajistit bezpečnost všech obyvatel včetně Srbů.

Další překvapení určitě přijdou

Jaké jsou současné a budoucí největší výzvy pro alianci? Stoltenberg mluví především o nepředvídatelnosti a nejistotě, a to třeba v souvislosti s ruskou anexí Krymu, vzestupem Islámského státu nebo teroristickými útoky proti Spojeným státům 11. září 2001.

„Prakticky nikdo nebyl schopný předpovědět tyto velmi důležité události pro alianci. Musíme proto být schopní reagovat na překvapení, protože další překvapení určitě přijdou,“ říká.

Celý rozhovor s tajemníkem s českými titulky:

Současným nejžhavějším tématem v NATO je další osud smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu. V té souvislosti zdůrazňuje, že v Evropě nejsou žádné nové americké rakety, zatímco je tu stále více nových ruských střel schopných nést jaderné hlavice.

„A to je ten problém. Odpovědnost za zachování dohody leží na straně Ruska. Musí se vrátit k jejímu dodržování,“ vyzdvihuje s tím, že Rusko tuto smlouvu porušuje už šest let, spojenci s tímto hodnocením souhlasí a shodly se na tom dvě americké administrativy.

„Musíme se proto připravit na svět bez této smlouvy a s více ruskými raketami v Evropě,“ uzavírá.

Severoatlantická aliance slaví 70 let od svého založení. Původně 12členná vojenská organizace měla především chránit západ Evropy před Sovětským svazem. Dnes je v NATO většina evropských zemí a alianční mise působí v Iráku nebo v Afghánistánu.

Jak Stoltenberg hodnotí českého generála Petra Pavla? Na jaké hrozby se teď aliance musí připravit? A zůstane v Afghánistánu i po ohlášeném americkém stažení?

autoři: Vojtěch Berger , prh
Spustit audio