Lukáš Kovanda: Trump zřejmě ČR brzy postaví před dilema – NATO, nebo PPF?

21. květen 2019
Donald Trump

Obchodní válka Washingtonu s Pekingem během několika málo dní vygradovala natolik, že už to vlastně ani není „jenom“ obchodní válka.

Jde o neskrývaný, nekompromisní boj o světovou technologickou dominanci. Důvod je zřejmý. Kdo dominuje technologicky, dominuje vojensky.

Jiří Bulan: Huawei odstřižený od amerických výrobců. Chystá se přepnout na režim Slušovice

Huawei

Americký prezident Trump zahnal do kouta Číňany. Domácím producentům zakázal dodávat vybraným čínským firmám, mezi nimi je zahrnutý telekomunikační gigant Huawei.

Ještě před měsícem si z amerického prezidenta Donalda Trumpa jeho nesčetní kritici utahovali, že s Pekingem dojedná tak nejvýše větší odběr sójových bobů, aby si naklonil své voliče – jejich pěstitele. A tím prý celá obchodní válka skončí.

Nyní je však zjevné, že se přepočítali. Trumpova administrativa nejen, že na Čínu udeřila dalšími cly. Chystá se brzy zatížit cly celý čínský dovoz. A zejména: „jde po krku“ konkrétním čínským firmám, zejména Huawei.

Firmám, které Washington nazře jakožto bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy, bude napříště upřena možnost Americe své zboží prodávat. To zaprvé. Zadruhé, Trump hrozí i tím, že zmíněnou Huawei dá na černou listinu. To v praxi značí, že firma nebude moci od amerických společností nakupovat klíčové komponenty svých výrobků.

Byznys českých firem v Číně

Ondřej Houska: Trump dal Evropě úlevu jen na chvíli

Ondřej Houska

Americký prezident Donald Trump zatím nezavede dodatečná cla na dovoz aut a autodílů ze zemí Evropské unie. Česko a ostatní země unie si tak můžou aspoň na chvíli oddechnout.

Americká administrativa, jak vidno, je ochotna zajít hodně daleko. Zařazení Huawei na černou listinu totiž znamená také to, že její američtí dodavatelé, třeba výrobci čipů jako Qualcomm nebo Micron, ztratí svého zcela zásadního odběratele. Celou třetinu ročního rozpočtu – nějakých 11 miliard dolarů – dává Huawei na nákup součástek právě od amerických dodavatelů.

V až existenčním ohrožení se však ocitne předně pochopitelně samotná Huawei. Ta nebude moci aktualizovat svůj software a provádět byť jen základní údržbu a obnovu hardwaru vlastních produktů. Nebude dost možná moci využívat ani třeba software Google Android pro své mobilní telefony.

Jan Bednář: Obchodní válka mezi Čínou a USA?

Huawei

Nejnovější exekutivní výnos amerického prezidenta Trumpa vyhlašuje národní stav nouze, což je zvláštní stav, který dává prezidentovi mimořádné pravomoci a umožňuje mu obejít zdlouhavé legislativní a vládní procedury.

Vlastně není ani přílišným přeháněním označit takový krok Spojených států za příslovečný „výstřel z Aurory“ nové studené války. Těžko totiž předpokládat, že by popsaný „úder na solar“ nevedl k dalšímu dramatickém ochlazení, ba „zledovatění“ vztahů mezi dvěma světovými ekonomickými velmocemi. Huawei je z hlediska Pekingu jakási vlajková loď celé čínské ekonomiky.

Kromě nové studené války by Trumpův krok vedl také ke zpomalení nástupu telekomunikační sítě páté generace. Firmy jako Nokia nebo Cisco jsou totiž na globálním trhu schopny zastoupit ochromenou Huawei jen částečně.

Jestliže Číňané presu Spojených států neustoupí, ale naopak přilejí oleje do ohně, což lze předpokládat, vystupňuje Washington tlak také na své spojence. Včetně České republiky.

Lukáš Kovanda

Její politická reprezentace se tak už celkem brzy může ocitnout před osudovou volbou. Může jít ve finále o to, že k udržení vojenského spojenectví se Spojenými státy bude muset obětovat byznys českých firem v Číně, v prvé řadě tamní obří byznys skupiny PPF.

Vskutku, nemusí být daleko chvíle, kdy dilema „buď NATO, nebo PPF“ bude velice případné.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund

Spustit audio