Hlas Ameriky ze střední Evropy. Prověrky a rituály

3. prosinec 2022

Proč potřeboval americký novinář v polovině osmdesátých let bezpečnostní prověrku? A jak na jeho první návštěvu po nástupu k Hlasu Ameriky reagovaly československé represivní složky? Také o tom vypráví reportér Jolyon Naegele.

Třetí část cyklu o něm a o unikátních nahrávkách, které v druhé polovině osmdesátých let natáčel pro rozhlasovou stanici Hlas Ameriky, je věnována jeho rozhovorům s disidenty.

Čtěte také

Vídeňská redakce Hlasu Ameriky byla velmi pozorně sledována československými orgány, a to rozhodně ne platonicky. Vyprávění Jolyona Naegeleho o nástupu do této rozhlasové stanice je ilustrováno ukázkami z rozhovorů, které pro Hlas Ameriky v Československu natáčel. Některé tyto rozhovory byly odvysílány najednou, jiné na pokračování, a některé i – v ukázkách a s překladem – ve vysílání Hlasu Ameriky v jiných jazycích.

Signatář Charty 77 a reformní komunista vyloučený ze strany po sovětské invazi Jaroslav Šabata hovořil v rozhovoru z roku 1987 (z něhož je vybrána krátká ukázka) o normalizaci a Chartě 77. Ekonom Věněk Šilhan (rovněž reformní komunista vyloučený po sovětské okupaci ze strany) se ve svém rozhovoru z roku 1988 věnoval sebepoznání společnosti.

Čtěte také

Dvojice disidentů Dolores Šavrdová a Karel Biňovec popisovala ve společném rozhovoru z prosince 1988 obtížnou politicko-společenskou situaci na Ostravsku. Filosof a literární kritik Milan Šimečka (za normalizace publikoval pouze v samizdatu a v zahraničí) se v interview ze závěru roku 1988 věnoval proměnám společenské situace v Československu.

Z obsáhlého rozhovoru s teologem a knězem Josefem Zvěřinou z roku 1987 je zařazeno ukázek několik. Jolyon Naegele pak vzpomíná, jak tento rozhovor vnikl.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související