Hlas Ameriky ze střední Evropy. O Masarykovi za normalizace

5. listopad 2022

Jak vznikl a rozvíjel se vztah amerického novináře Jolyona Naegeleho k Československu a ke střední Evropě? Druhá část cyklu o něm a o jeho unikátních záznamech a rozhovorech pro rozhlasovou stanici Hlas Ameriky z druhé poloviny 80. let je věnována masarykovským nahrávkám.

Jolyon Naegele vypráví o svém rodinném zázemí, studiích a prvních cestách do Československa v 70. letech. Z jeho originálních nahrávek jsou tentokrát vybrány ty, které souvisely s osobností prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Čtěte také

14. září 1987 se u příležitosti padesátého výročí Masarykova úmrtí konalo v Lánech pietní shromáždění, samozřejmě neoficiální… Vystoupila zde herečka Vlasta Chramostová, signatářka Charty 77, která přednesla ukázky z díla (tehdy exilového) filosofa Erazima Koháka a z básnické sbírky Jaroslava Seiferta Osm dní (z obojího je zařazena alespoň krátká ukázka). Zásadní proslov pak pronesl signatář Charty 77 filosof Ladislav Hejdánek, z něj jsou zařazeny dvě nejdůležitější pasáže.

Čtěte také

V roce 1987 natočil Jolyon Naegele také obsáhlý rozhovor o T. G. Masarykovi s historikem Jaroslavem Opatem (rovněž signatářem Charty 77), z něj je vybrána alespoň jedna ukázka. 

Z téhož roku pochází také unikátní rozhovor s vnučkami T. G. Masaryka Herbertou a Annou. Ten je v pořadu zařazen téměř celý. Jolyon Naegele vypráví o jeho vzniku a také o tom, proč tento rozhovor nebyl tehdy (a vlastně dodnes) odvysílán. 

Poslední zařazená nahrávka byla pořízena při pietním shromáždění k Masarykově úmrtí v září 1989. A to na americké ambasádě...

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související