Hlas Ameriky ze střední Evropy. Reportér Jolyon Naegele nahrával Hrabala i Dubčekův zpěv

8. říjen 2022

Je polovina 80. let 20. století a ve vysílání rozhlasové stanice Hlas Ameriky pro Československo se začínají objevovat zprávy a rozhovory takříkajíc přímo z terénu. Jejich autorem byl americký novinář Jolyon Naegele. Poslechněte si první část cyklu o něm a o jeho unikátních nahrávkách je věnována fungování vídeňské redakce Hlasu Ameriky.

Čtěte také

Znalost jazyka, kultury i historie a také předchozí pobyty (a z nich vyplývající kontakty) v tehdejší ČSSR mu poskytovaly výrazné zázemí pro odpovědnou a kvalitní novinářskou práci.

Jolyon Naegele jezdil ve funkci zpravodaje Hlasu Ameriky velmi často nejenom do Československa, ale i do dalších středo a východoevropských zemí a tehdejšího Sovětského svazu, takže vnímal situaci v tehdejším sovětském bloku v širším kontextu. V pořadu vypráví o svém novinářském působení a toto vyprávění je doprovázeno ukázkami z jeho originálních nahrávek.

Čtěte také

Zazní část jeho zprávy o svíčkové demonstraci v Bratislavě na jaře roku 1988 tlumočené československou redakcí Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Dále pak ukázka z rozhovoru s bývalým vysokým komunistickým funkcionářem z období pražského jara Zdeňkem Mlynářem, který žil od roku 1977 v rakouském exilu.

Poslechnout si můžete i zpěv bývalého prvního tajemníka ÚV KSČ Alexandra Dubčeka nahraný v prvním z řady rozhovorů, které s ním Jolyon Naegele v závěru normalizace natočil. A také ukázky ze dvou rozhovorů, které představovaly osobnosti tehdejší tzv. šedé zóny (tj. působící sice oficiálně, ale s většími či menšími problémy).

Zpovídanými jsou spisovatel Bohumil Hrabal a režisér Jiří Menzel. Jolyon Naegele pak mimo jiné vysvětluje, jak jeho tehdejší nahrávky pro Hlas Ameriky vznikaly.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související