Guvernér Michl je jedním z hrobařů koruny, ohrožuje cenovou stabilitu, kritizuje komentátorka Zlámalová

21. únor 2023

„Guvernéra centrální banky Aleše Michla považuji za muže, který ohrožuje cenovou stabilitu. Je to jeden z hrobařů koruny. Sleduji ho detailně, znám ho docela dlouho a myslím, že Miloš Zeman se možná bude divit, že slib, který dostal, dodržen nebude,“ naznačuje novinářka a komentátorka Lenka Zlámalová z Echo 24 a Týdeníku Echo. Naráží tak na slib Zemanovi, podle kterého by se ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky měl stát šéfem kancléře guvernéra ČNB.

To, že by se Kruliš měl po odchodu Zemana z Hradu stát šéfem kanceláře Michla, nepřímo potvrdil i sám odcházející prezident.

Ještě loni v létě nám guvernér tvrdil, že inflace není problém.

V neděli tvrdil, že nezná schopnějšího manažera, než je Kruliš, a že by si přál, aby v centrální bance pracoval. „Vím to na základě informací z okolí prezidenta,“ potvrzuje Zlámalová.

„Dokonce jedna z prvních spekulací byla, že se Kruliš měl stát členem bankovní rady. To mně připadalo tak divoké, že jsem si to nedovolila, dokonce ani v žádné interní debatě, použít.“ Slib Zemanovi pak podle komentátorky sahá až k jmenování Michla guvernérem.

Poptávková inflace? 

Při současné 17,5procentní inflaci je velmi důležité, kdo vlastně guvernérem centrální banky je. Michl ještě loni v létě tvrdil, že tady je pouze dovezená inflace, bankovní rada pod jeho vedením pak stále odmítá zvyšovat úrokové sazby.

Čtěte také

„Michl tvrdil, že tady není žádná poptávková inflace – ale inflace je už ze své definice vždy poptávková. V té chvíli tady ale rostly ceny všeho možného zboží, a to dvouciferným tempem. A zároveň rostly masivně i tržby. Lidé zjevně tušili, že bude dráž, to se v nějakou chvíli zastavilo – protože se vyčerpaly jejich finanční možnosti a propadly reálné příjmy. A ve stejné chvíli nám guvernér tvrdil, že inflace není problém,“ popisuje.

Málokdo si přitom uvědomuje, že každý měsíc, po který není inflace zkrocena, jsou všechny úspory znehodnoceny. „I příjmy, pokud nedostanete přidáno. Všechna vaše aktiva se znehodnocují,“ přidává Zlámalová s tím, že už se snížily o 30 procent.

Čtěte také

ČNB ale v tuto chvíli nechce zasahovat, hlavně ne rychle. „ČNB řekla, že teď nebude zvyšovat sazby, aby je nemusela později snižovat – a už jen tento argument sám o sobě je pro mne nepochopitelný.“

„Koneckonců už loni ČNB rozhodla, poté, co Aleš Michl nastoupil do funkce, o něčem, čemu se říká prodloužená prognóza. Je to o tom, že inflaci chcete zkrotit, ale v delším časovém horizontu. A to znamená, že ji prostě tolerujete, což je za mě velký problém,“ myslí si komentátorka.

Podle ní má Michl i další problém, a to že nedisponuje některými důležitými vlastnostmi a neztělesňuje ducha centrální banky.

Čtěte také

„Tak určitě nedisponuje komunikativností,“ odpovídá. „Asi všichni sledujeme, že guvernér zrovna nepřekypuje rozhovory, byl tedy nedávno v Českém rozhlase,“ připomíná.

„Ale podle mých informací z ČNB ani asi úplně nejezdí na všechna mezinárodní fóra, což bylo zvykem u bývalých guvernérů. A po skutečně osobnostech, o kterých si můžeme myslet cokoli – po Zdeňkovi Tůmovi, Mirkovi Singerovi nebo Pavlu Kysilkovi –, můžeme s nimi ve spoustě názorů nesouhlasit, ale to byly velké osobnosti české ekonomiky, které navzdory tomu, že s nimi nesouhlasíme, tak si jich v některých věcech velmi vážíme.“

„A pak druhá věc, podle zpráv zevnitř centrální banky  tam teď pracovní atmosféra není zrovna přátelská. Aleš Michl podle mne nemá vlastnosti lídra – je to i jistá velkorysost, otevřenost, to, že se neurážíte, to, že jste schopen unést kritiku. A dalo by se pokračovat,“ uzavírá Lenka Zlámalová. 

Celou Osobnost Plus najdete v audiozáznamu, ptá se Barbora Tachecí.  

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související