Petr Holub: Pohroma jménem Michl

13. květen 2022

V posledních třech letech prožila koruna dobrodružné období a celkem čtyřikrát prudce oslabila. Nejdříve to bylo předloni v únoru, když Evropu zasáhla pandemie koronaviru, podruhé ve stejném roce na podzim, když se Evropou převalila druhá pandemická vlna. Třetí výpadek kurzu způsobilo překročení ukrajinských hranic ruskou armádou a zatím posledním otřesem bylo jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky. Úřad převezme v červenci.

Čísla nejdou zpochybnit, euro zdražilo o korunu během jediného týdne, kdy se o nominaci 45letého ekonoma začalo mluvit. Přesto by bylo zavádějící srovnávat Michla s pohromami, které se označují šiframi covid nebo Vladimir Putin.

Čtěte také

Pandemie i válka zasáhly stabilitu tuzemské měny zvenčí, jmenování nového guvernéra je pouze převratem uvnitř české finanční kuchyně. Značná část ekonomických publicistů přijala zprávu o prezidentově verdiktu, že guvernérem bude Michl, s nelibostí, někteří se nezdrželi emocí. Proud kritiky zneklidnil investory, kterými jsou hlavně cizí banky. Začali se proto zbavovat koruny ve velkém.

Emoce přejdou, pokud se ukáže, že kritika nového guvernéra byla přehnaná. Nutno připomenout, že Aleš Michl nebude nejmladším guvernérem v dějinách centrální banky, také nelze popřít, že studoval v cizině, prošel praxí v jedné z velkých středoevropských bank a spolupracoval se státní správou. Čtvrtým rokem slouží v národní bance jako člen jejího nejdůležitějšího orgánu, tedy bankovní rady.

Životopis je v pořádku. Pokud na nové hvězdě českého finančnictví něco zarazí na první pohled, tak okolnost, že není jasné, jaké vlastně má názory.

Trhy nevědí, na čem jsou

V uplynulých měsících byl jedním ze dvou členů rady České národní banky, kteří hlasovali proti tomu, aby se zvyšovaly úrokové sazby za účelem zpomalení inflace. Zbylými pěti členy byli přehlasováni a na tom poměru sil se nic nezmění. Proč tedy na trzích zavládla nervozita?

Čtěte také

Prezident bude v dohledné době jmenovat další tři členy bankovní rady a ti mohou dosavadní politiku národní banky, kterou je utahování měnových šroubů, obrátit pod Michlovým vedením v pravý opak.

Finanční trhy nevědí, na čem jsou, ale zachovaly se logicky. Jejich reakce oslabila korunu, slabší koruna znamená vyšší inflaci, Česká národní tedy musí pod novým ohlášeným guvernérem přiznat barvu. Pokud bude intervenovat na podporu koruny jejím nákupem, tak dokáže, že se její přísná protiinflační politika nemění. Tak se i stalo.

Petr Holub

Jinými slovy, Aleš Michl za nic nemůže. Potíž je v tom, že Česká národní banka přepřahá během válečné krize. Nejistota posílila, když prezident jmenoval do jejího čela ekonoma, který byl v opozici proti jejímu dosavadnímu směřování. Sám nový guvernér to ale může napravit, když svůj postoj uspokojivě vysvětlí.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio