Důvody, kvůli kterým se demonstruje, nejsou natolik závažné. Vláda dobře funguje, soudí imunolog Hořejší

11. prosinec 2019

Molekulární imunolog a akademický profesor Václav Hořejší patří k nejcitovanějším českým vědcům. Pokud jde o jeho politické, sociologické, trestněprávní a ekonomické názory, ve shodě s kolegy už tolik není.

Hořejší nesdílí nutnost demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který stojí ve střetu zájmů. 

„Lidé mají právo demonstrovat, vyjadřovat názory a třeba i požadovat demisi významných politiků. Nemyslím si ale, že důvody, kvůli kterým se demonstruje, jsou natolik závažné, aby vyvolaly masovou reakci. Pokud tam ale lidé chodit chtějí, ať chodí, nic proti tomu nemám,“ říká host Osobnosti Plus.

Čtěte také

„Jsem rád, že vláda, kterou dnes máme, stejně jako i minulá vláda v obráceném politickém obsazení, funguje dobře. Řekl bych, že nejlépe z polistopadových vlád. Mou prioritou je, aby fungovala ona i všechny orgány, které jí podléhají. Abychom se neocitli v situaci, kterou jsme tu už dvakrát měli, a tedy, že by vláda padla a prezident jmenoval tu svoji a jen na krátkou dobu,“ dodává vědec.

Nevidím to černobíle

Hořejší komentuje situaci pohledem ne zcela typického představitele akademické obce.

„Samozřejmě důvody, které uvádí Evropská komise, chápu. Nevidím to ale tak černobíle. Zároveň si myslím, že všechno bylo provedeno podle platných českých zákonů. Ty, jak se dodatečně ukázalo, nejsou v souladu s tím, jak to chápe Evropská unie, a velkou vinu na tom, že byly přiděleny dotace, které neměly být, mají orgány, které je vyplatily. A ty by měly být perzekvovány,“ míní.

Čtěte také

Špatné zákony, ne špatný premiér

Ke druhé kauze, která se týká střetu zájmů českého premiéra, dodává, že Andrej Babiš nemůže za zákony, které vznikaly dávno před jeho nástupem do nejvyšší exekutivní funkce.

Premiér nerozhoduje o systému dotací. O tom rozhodují naše zákony, které schvaluje parlament. A není to tak, že máme diktaturu, ve které rozhoduje premiér, nota bene o tom, jestli sám dostane nějaké dotace. Na to máme úřady, které o tom rozhodují, a pokud to dělají špatně, je třeba jít po nich. Pokud máme špatné zákony, je třeba je opravit,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Václav Hořejší se mimo jiné pokusí vysvětlit svůj výrok o tom, že demonstranti škodí dobrému jménu naší země.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.