O Babišovi by měly rozhodovat české právní autority, míní Feranec. Jsou pod vlivem ANO, reaguje Wagenknecht

5. prosinec 2019

Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu čelí trestnímu stíhání. Kromě toho v posledních hodinách taky řeší závěrečnou zprávu auditorů Evropské komise. Dokument podle informací médií potvrzuje, že je premiér ve střetu zájmů. Měl by si předseda hnutí ANO vybrat, jestli zůstane ve vrcholné politice, nebo se naplno vrátí k byznysu?

„Na tuto otázku odpověděli voliči. Věděli, kdo je Andrej Babiš, jakou má firmu a v čem podniká,“ upozorňuje poslanec Milan Feranec (ANO) – premiér prý plní podmínky zákona o střetu zájmů přijatého v roce 2017, který označuje jako „lex Babiš“.

Pokud si někdo myslí, že pan Babiš zákon nenaplňuje, tak to musí říct česká právní autorita. Doufám, že české zákony stále vykládají české soudy.
Milan Feranec

S tím ale nesouhlasí senátor zvolený za Piráty, a také bývalý náměstek ministra financí a auditor Lukáš Wagenknecht: „V tom zákoně nikde není psáno, že mám udělat nějakou fiktivní strukturu (svěřenské fondy), do kterých dám své firmy a dál je budu ovládat,“ podotýká.

Čtěte také

Na evropské úrovni je prý problém vyřešen – premiér už nebude dostávat evropské dotace. Na národní úrovni je pak třeba ještě zařídit, aby Babišovy společnosti nedostávaly veřejné zakázky a nepobíraly investiční pobídky.

„Řešení je na stole, stačí, aby to české orgány – které jsou pod jeho pravomocí – začaly plnit,“ dodává senátor. Střet zájmů se navíc netýká jen premiéra, podobný problém má podle Wagenknechta i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Problém je v tom, že autority, které to u nás vykládají, jsou pod vlivem hnutí ANO a premiéra Babiše. Máme tu střet zájmů na druhou.
Lukáš Wagenknecht

„Práva a povinnosti občanů i firem má určovat zákon. Pan Wagenknecht tvrdí, že svěřenské fondy neodpovídají zákonu, ale to by musel konstatovat soud. Anebo se přijme zákon, že ani svěřenské fondy nestačí, a potom nechť to tak je,“ reaguje Feranec.

Čtěte také

Odmítá, že by představitelé hnutí ANO svého předsedu chránili, například když o Babišově střetu zájmů rozhodoval Středočeský kraj vedený hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO).

„Pana Wagenknechta si pamatuji jako velkého bojovníka proti korupci, Kalouskovi a všem ministrům ODS po boku Babiše. Teď se vší urputností bojuje proti Babišovi. Právo může vykládat jen soud – lidové soudy nejsou dobře,“ zdůrazňuje poslanec.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související