Z další éry babišovských témat už všichni cítí únavu, říká investigativní novinář Kubík

3. prosinec 2019

Společně se Sabinou Slonkovou otevřel téma údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Ruskem okupovaný Krym. Jiří Kubík psal více než dvě dekády pod značkou Mladé fronty Dnes, dnes je šéfredaktorem zpravodajského portálu Seznam Zprávy.

I když je stále bedlivě sledují, jsou už podle Kubíka témata týkající se premiéra Andreje Babiše (ANO) pro novináře unavující. „Teď zažíváme zase éru babišovských témat…, ale všichni už cítí únavu,“ komentuje.

Čtěte také

Jak Zeman rozhodne?

Blíží se konec lhůty, během které má nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodnout o zastavení trestního stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo. V září ho nařídil státní zástupce Jaroslav Šaroch a lhůta vyprší 17. prosince.

„Na situaci Pavla Zemana se dá ilustrovat ten obrovský střet zájmů Andreje Babiše – rozhoduje o něm někdo, kdo je na něm závislý. Babišova vláda může klidně příští týden zasednout a Zemana odvolat,“ hodnotí s tím, že nejvyšší státní zástupce by se sice se svou erudicí bez problémů uplatnil, ale jde o významný varovný signál.

Šaroch všechny překvapil

Jak Šarochovo rozhodnutí hodnotí? „Spekulovat můžeme o čemkoli. Snad každého ale muselo překvapit, když po první fázi, kdy byl státní zástupce tím aktivním, kdo ve sněmovně prohlašoval, že stíhání Andreje Babiše je naprosto důvodné, otočil. A najednou po nás všichni chtěli, abychom se s tím smířili, protože to je důkaz té spravedlnosti.“

Čtěte také

Od chvíle, kdy Zeman začal studovat materiály ke kauze, prý nekomunikuje s médii. K jeho nedávné schůzce s vrchní státní zástupkyní v Praze Lenkou Bradáčovou Kubík říká, že domnívat se můžeme leccos. Uvidíme jaké bude rozhodnutí Pavla Zemana a jak ho zdůvodní,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jiřím Kubíkem, který mluvil také o tom, jak podle něj Andrej Babiš zničil Mladou frontu a obrazně si zahrál šachy se svým synem.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související