Ondřej Konrád: Demoška narychlo, ale přesto hojná

11. prosinec 2019

Šestnáctého listopadu na Letenské pláni nikoho ani nenapadlo, že se protest vůči tuzemskému vládnutí vůbec a premiérovi obzvlášť bude opakovat ani ne za měsíc.

Čtěte také

I když v menším měřítku, také šlo o narychlo svolanou akci. Ale Václavské náměstí (původně to měla být jen polovina Karlova náměstí a počítalo se tedy s výrazně nižší účastí) se o úterním podvečeru do značné míry zaplnilo, od vánočních stánků na jeho okrajích.

Předáci a zároveň mluvčí spolku Milion chvilek pro demokracii nakonec odhadli počet na 80 tisíc. I kdyby přestřelili, dorazilo zkrátka hodně lidí. A vyhlíželi odhodlaně dorazit za týden zase, jak k tomu byli pozváni. Den předem se navíc bude manifestovat v řadě obcí po celé zemi.

Milion pro Milion

Čtěte také

A pořád půjde o jedno a to samé: Babišův střet zájmů, podle Milionu chvilek definitivně potvrzený evropskými auditory.

A už se vlastně zapomnělo na dřívější požadavek, aby si Andrej Babiš vybral mezi politikou a podnikáním; po auditu je zřejmé, že premiér veřejnost dlouhodobě obelhává a má jít tudíž pryč, míní aspoň Milion chvilek, jejich hosté na pódiu a četní lidé pod ním.

Stejného názoru je jistě i hodně osob, které z nejrůznějších příčin nemanifestovaly a které si jako skoro všichni ostatní zároveň říkají, že nestačí pouhé „Babiše do koše“ a je třeba mít za něj také kvalitní alternativu. Ale zatím kde nic, tu nic. Menší kámen úrazu.    

Čtěte také

Tentokrát se program akce zaměřil právě na dotace a vystupovali někdejší dotační úředníci coby příklad těch, kteří se vzepřeli přání shora, přišli o práci, ale podle svých slov se na sebe mohou ráno podívat do zrcadla. Lídři spolku se pak omezili na tři lakonické výzvy: Babiše k demisi, stát k ukončení veřejných financí pro Agrofert, a opět Babiše k návratu peněz, které mu nepatří.

A apelovali k podepisování rovněž tříbodové výzvy na webových stránkách spolku. Zatím je tam lehce přes 200 tisíc signatářů; kýžený čtvrt milion (ale skutečně cílové číslo bude asi větší a kulatější) by neměl být problém. Už proto, že výzvu může klidně podepsat každý. S výjimkou politiků, kteří „lžou, kradou, straší a jsou ve střetu zájmů“. Jenže ti, kterých se to týká, jakoby nebudou vědět, o čem je řeč.     

Jako těžkotonážní vlak

Vzhledem k tomu, že Babiš na dnes už vlastně jediné motto demonstrací, tedy slovo demise, samozřejmě neslyší a slyšet hned tak nemíní, bude se zaručeně pokračovat.

Milion chvilek se nemalé části společnosti trefil do noty, a ta ho na holičkách nenechá. Babišovi, který si donedávna užíval šlehačky popularity, četné protivné manifestace jistě jakž takž zevšední.

Ondřej Konrád

Ale stejně: když proti vám osobně protestují co chvíli ohromné davy, není to nic moc. A za čas to mohou pocítit i řadoví členové hnutí ANO. Nejen ve svém okolí, třeba i v rodině. A že to manifestanty brzy přejde? Láry fáry. Celá věc se rozjela jak těžkotonážní nákladní vlak se dvěma obřími lokomotivami. Takový se jen tak nezastaví.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio