Ondřej Konrád: Demonstrace i v čase adventním

10. prosinec 2019

Zvláštní věc: z jednotlivců, nespokojených s „politickými poměry“, jak se kdysi říkávalo, se svižně stala kompaktní hmota.

Tématem zjara zahájené série demonstrací byla nejprve obrana nezávislosti justice, neboť vzniklo podezření, že by mohla mít neodůvodněná výměna na postu ministra spravedlnosti souvislost s dotační kauzou premiéra.

Čtěte také

Ale když se organizátoři ze spolku Milion chvilek pro demokracii po několika docela velkých akcích na Staroměstském náměstí rozhodli přesunout na takřečený Václavák a napodruhé už ho zaplnili, stal se středem protestu sám premiér. S ním se tak trochu vezl i prezident.

To se pak v mnohem větším rozměru opakovalo a prohloubilo koncem června na Letenské pláni. Počet čtvrt milionu účastníků kdekomu vyrazil dech a nedal se jen tak bagatelizovat. Ale skeptikové stále předvídali, jak nečekaná kolektivní energie postupně musí ochabnout.

Především proto, že protestující ničeho nedosáhnou a tak je prostě omrzí na manifestace dál chodit. Jenže den před připomínkou 17. listopadu 1989 jich přišlo opět na Letnou znovu zhruba stejně. To překvapilo i optimisty. A Milion chvilek vyhlásil pauzu až do ledna, vědom si povznesenosti adventního času nad přízemní politikou a byznysem.

Perníčky a diskuse na peróně

Jenže pak dorazila zpráva o auditu na téma premiérova střetu zájmů, v němž se Andrej Babiš podle Evropské komise nachází.

Čtěte také

A týž týden nejvyšší státní zástupce zrušil rozhodnutí nižší instance a premiér by měl být opět trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo. Na to se dost dobře nemohlo nereagovat a tak Milion chvilek opět svolal shromáždění lidu. Na 10. prosince. Čili v Den lidských práv, kdy se mimochodem měla před třiceti lety konat velká manifestace, jenže jí předešel masakr na Národní třídě.

A jelikož organizátoři zaznamenali zase značný zájem, operativně zaměnili původní Karlovo náměstí za osvědčené Václavské. A snad zůstal v platnosti úmysl následně diskutovat s přijíždějícími a odjíždějícími občany na blízkém Hlavním nádraží. Plus adventní duch prostřednictvím přineseného pečiva. Možná i heslo Konec vlády jedné straky. Které se někomu může jevit jako vtipně trefné a jinému hloupě vulgární. Proti gustu žádný dišputát.

Strašení versus humor

Ostatně tvrdí odpůrci protestů hovoří o násilnických demonstracích, o „Hitlerjugend“ a přicházející totalitě. Jenže kdo se byl na některé z letenských událostí podívat, ví své.

Ondřej Konrád

I že Milion chvilek záměrně navazuje na sametovou náladu a humor revolučních událostí roku 1989. Skeptik ovšem zase poznamená, že to na nějaké zásadnější změny nestačí. To jistě nikoli. Ale tak často a v takovém množství opakované vyjádření nesouhlasu přece jen jistou váhu má. Kdy a jestli začne působit, se ještě uvidí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio