Lída Rakušanová: Babišova hra s ohněm

6. prosinec 2019

Od minulého pátku, kdy na ministerstvo pro místní rozvoj dorazil audit Evropské komise ke střetu zájmů Andreje Babiše (ANO), létají vzduchem stovky milionů, o které by Brusel mohl krátit České republice dotace.

A to pokud by se potvrdilo, jak to v utajovaném auditu stojí, že je premiérovy firmy, zaparkované ve dvou svěřenských fondech, čerpaly neoprávněně.

Čtěte také

Nechme teď stranou snad nejvíc přetřásanou otázku, kdo to zaplatí. Konec konců, Andrej Babiš, který je jediným beneficientem obou fondů, tvrdí, kudy chodí, že Česká republika rozhodně nic platit nebude.

Dodejme, že aby to tak bylo, mohl by – samozřejmě ryze teoreticky – český premiér oněch několik set milionů korun hravě uhradit i z vlastní kapsy: jeho majetek odhadly loni renomované zdroje na víc než 4,5 miliardy dolarů, což je v aktuálním přepočtu na koruny skoro 106 miliard.

Ve střetu českého premiéra s Bruselem ale nejde jen o peníze. Mnohem podstatnější je, že odpovědné ministerstvo očividně nehodlá argumentaci Evropské komise uznat. Jinak by ministryně Klára Dostálová (za ANO), ač prý audit ještě ani nečetla, nevěděla už předem, že může dojít až k soudnímu sporu České republiky s Evropskou komisí.

Nezodpovědná manipulace

Co by bylo jeho jádrem, naznačil zcela jasně prezident Miloš Zeman přesně před rokem, kdy v televizi Barrandov prohlásil, že na Andreje Babiše nepadá podle českých zákonů ani stín podezření, že by byl v konfliktu zájmů. A zdůraznil, že Andrej Babiš je přece český premiér. Takže je logické, že se musí řídit podle českých zákonů.

Čtěte také

Tento postoj, v těchto dnech opakovaný premiérem i jeho věrnými ministry a poslanci kolem dokola, je hra s ohněm. Od srpna loňského roku platí nová opatření proti zneužívání evropských fondů, přijatá Evropským parlamentem. 

Tato opatření nejsou směrnicí, ale nařízením. A jako taková jsou závazná pro celou Unii, pro všechny veřejné orgány, firmy i osoby. Bez toho, aby je jednotlivé státy musely vtělit do své národní legislativy. Jsou totiž nadřazena národnímu právu.

Tohle vědí prezident Zeman i premiér Babiš zcela jistě. Přesto je z podtextu jejich prohlášení znát, že interpretují stanovisko Bruselu jako útok na národní suverenitu České republiky. Přitom jim musí být jasné, že v konfliktu s evropskou komisí nemohou vyhrát. Mohou však, a to se už na sociálních sítích děje, příkopy ve společnosti ještě prohloubit.

Lída Rakušanová

Navodit atmosféru, že nás Brusel už zase poručníkuje, je ten nejsnadnější způsob, jak nabudit emoce na úkor rozumu. Je to ale krajně nezodpovědná manipulace. Zbývá jen doufat, že jim tuhle návnadu veřejnost nespolkne.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio