Nelze říci, že Babiš splnil zákon. To tvrdí jen jeho právníci, konstatuje komentátor Schmarcz

6. prosinec 2019

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnovil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu podezření z dotačního podvodu pro farmu Čapí hnízdo. ODS, Piráti a lidovci hned poté předsedu vlády vyzvali, aby na svůj post rezignoval. Měl by Andrej Babiš skutečně odstoupit?

Čtěte také

„Je čas, aby premiér odstoupil ze svého postu... Hnutí ANO má ty, kteří dokážou na čas vedení převzít. V tuto chvíli má Andrej Babiš dva kvalitní vicepremiéry, Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka, takže technicky to není problém,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti komentátor David Klimeš z Aktuálně.cz.

Podle něj jsme v nové situaci. „Změnil se okruh těch, kteří pokračují v trestním stíhání, premiérova rodina je z toho venku... Druhou věcí je audit Evropské komise..., ve finální zprávě je řečeno, že Česká republika je na nejlepší cestě vracet stamiliony a že střet zájmů trvá.“

Jsou tu teď rozdílné zájmy premiéra Babiše a předsedy hnutí ANO Babiše a nevím, kdo z nich vyhraje. Premiér si chce udržet funkci, předseda ANO chce vyhrát volby... Souhlasím ale, že opozice je v této chvíli nefunkční, protože když se potápí vládní strana pod skandály, tak se volá po předčasných volbách. Ty ale opozice nechce, protože by se tam strany buď nedostaly, nebo by dostaly na frak.
David Klimeš

Důležité v tuto chvíli je, že v auditu je opakovaně dovozeno, že premiér je ve střetu zájmů už od roku 2014, kdy se na něj vztahovala i norma předcházející tzv. lex Babiš. „V této chvíli je tedy premiér dál trestně obviněný a problematický je i ten audit.“

„Nejproblematičtější je ale v tuto chvíli pozice Agrofertu, která je neudržitelná. A vše svědčí o tom, že Andrej Babiš toto své byznysové dítě nedokáže opustit,“ konstatuje David Klimeš.

Babiš zůstane premiérem, i kdyby nechtěl

Čtěte také

„Premiér neodstoupí. Nejsou už 90. léta a politici nedělají, co píšou novináři. Navíc ANO bez Andreje Babiše prostě neexistuje... Drtivá většina voličů hnutí nezná nikoho jiného než jeho,“ dodává komentátor Martin Schmarcz ze zpravodajského serveru Info.cz.

Reakce opozice prý ukazuje, že si je dobře vědoma toho, že sankce u voličů nefunguje. „Jinak by už teď pan Fiala svolával demokratický blok. Jednal by o vládě bez Babiše... Dobře ale ví, že žádné voliče by jim to nepřineslo. Opozice spíš sází na to, že bude podpora Babiše postupně erodovat, a pak se budou moct chopit moci.“

Nelze říci, že Babiš splnil zákon. To jen jeho právníci přišli s konstrukcí, že svěřenské fondy literu zákona plní… Většina lidí a možná ani politiků ale neví, že v zákoně se nepíše vůbec nic o nějakých svěřenských fondech... A Evropská komise teď říká, že svěřenský fond je jen jiná forma holdingu a Andrej Babiš je tedy ovládající osobou.
Martin Schmarcz

Novinář připomíná také dopad auditu Evropské komise na skupinu Agrofert. „Nejde o těch 450 milionů, které budeme, nebo nebudeme vracet... Koncern je poměrně závislý na dotacích a pokud je nedostane, Andrej Babiš bude mít problém firmu udržet... Takže podstatné je, že Evropská komise odstřihne skupinu od peněz.“

„Neklesá podpora ANO a neroste podpora opozice. Ani koaliční partneři netlačí na to, aby premiér odešel... ČSSD a komunisté nemají jinou možnost a stojí plně za Andrejem Babišem. A stojí za ním také prezident..., on ho tam prostě udrží. Mám pocit, že i kdyby Andrej nechtěl, tak Miloš chtít bude,“ odhaduje Martin Schmarcz.

Spustit audio

Související